ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλήσεων συνέχεια από Ερντογάν: «Παραλογισμός» η συμπεριφορά του Μητσοτάκη

Προκλήσεων συνέχεια από Ερντογάν: «Παραλογισμός» η συμπεριφορά του Μητσοτάκη
AP Photo

Συνεχίζεται το «κρεσέντο» προκλητικότητας από πλευράς της Άγκυρας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να επιμένει ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Γιατί ο Μητσοτάκης κάλεσε στην Ελλάδα τον Χαφτάρ; Τον κάλεσε αποκλειστικά για να μας προκαλέσει. Απόψε ένας ηγέτης, δεν θα πω το όνομά του, μου είπε ότι ‘ο Μητσοτάκης θέλει να τα βρείτε’. Απάντησα: ‘Πώς γίνεται; Από τη μια θέλει να τα βρει μαζί μου και από την άλλη πάει και προσκαλεί τον Χαφτάρ στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν τέτοιος παραλογισμός;» φέρεται να είπε ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, που δημοσιεύει τον διάλογο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει ότι υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων. «Είχαμε συνομιλίες με την Ιταλία» είπε για να περάσει αμέσως στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας:

«Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης με τη Λιβύη θα μπορέσουμε να κάνουμε γεωτρήσεις. Ωστόσο, ό,τι βρεθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Βορρά και τον Νότο. Όλοι εδώ έχουν τη εξίσου τη δυνατότητα να μοιραστούν τα δικαιώματα αυτά. Όμως ως τώρα η ‘Νότια Κύπρος’ δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν είπαν ‘να καθήσουμε να συνεννοηθούμε με τον Βορρά».

Στη συνέχεια του διαλόγου του με τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης:

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης δημιουργείται για εμάς μία τέτοια δυνατότητα και αυτό είναι που τρελαίνει την Ελλάδα… Φυσικά εμείς έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό μας δίνει μία επιπλέον δυνατότητα. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας γύρω από τα νησιά. Σχετίζεται μόνο με τα χωρικά ύδατα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ