ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Έκρυθμη η κατάσταση στη Μυτιλήνη – Αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις

Προσφυγικό: Έκρυθμη η κατάσταση στη Μυτιλήνη – Αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Αυξημένη είναι η ένταση στη Μυτιλήνη όπου χθες, Δευτέρα, ξέσπασαν εκτεταμένα επεισόδια στη διαδήλωση αιτούντων άσυλο. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί αυξάνονται, ενώ ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, εκτιμά ότι η κατάσταση είναι «μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί». Παράλληλα, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, περί «υποκίνησης των επεισοδίων».

Η ένταση επικράτησε νωρίς το μεσημέρι, όπου διεξήχθη πορεία τουλάχιστον 2.000 προσφύγων και μεταναστών, από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στην πόλη της Μυτιλήνης.

Η αστυνομία επιχείρησε με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονταν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 είχαν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα του stonisi.gr, κάποιοι ξέφυγαν από τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στην προκυμαία όπου συνέχισαν την πορεία τους με πανό.

Η ένταση συνεχίστηκε και τις βραδινές ώρες, αυτή τη φορά μέσα στο χωριό της Μόριας, όταν περίπου 300 Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποπειράθηκαν να περάσουν μέσα από το χωριό για να φτάσουν στον καταυλισμό, επιστρέφοντας από τις διαδηλώσεις.

Άμεσα αντέδρασε ομάδα κατοίκων που χτύπησαν τις καμπάνες του χωριού και σύντομα μεγάλος αριθμός κατοίκων βγήκε στους δρόμους, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι αιτούντες άσυλο οδηγήθηκαν στον καταυλισμό, οι κάτοικοι της Μόριας, όμως, παρέμειναν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα στο νησί λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

Μουτζούρης: Μπαρούτι έτοιμο να εκραγεί η Μυτιλήνη

Ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, έκανε λόγο για εκρηκτική κατάσταση στο νησί, ενώ γνωστοποίησε ότι η νύχτα που πέρασε ήταν ήρεμη.

«Οι κάτοικοι έχουν απηύδησε και οι πρόσφυγες έχουν κουραστεί να περιμένουν εκεί μήνες, χρόνια», δήλωσε.

Όπως είπε ο ίδιος, μετά τη βραδινή ένταση, οι κάτοικοι του νησιού παρέμειναν στην πλατεία Σαπφούς για περίπου έξι ώρες.

Μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις στο νησί κατά μία διμοιρία.

Ερευνάται το ενδεχόμενο υποκίνησης των επεισοδίων

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης με δήλωσή του ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο, τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το πρωί στη Μυτιλήνη να αποτελούν προϊόν υποκίνησης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μηταράκης, «οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων» και προσθέτει ότι «μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπενθύμισε ότι πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας «είναι η ασφάλεια των πολιτών» και επαναλαμβάνει ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».

Έστειλε, εξάλλου, το μήνυμα ότι «παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ