ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: «Δεν κάνουμε πίσω», διαμηνύουν οι νησιώτες από την Αθήνα

Προσφυγικό: «Δεν κάνουμε πίσω», διαμηνύουν οι νησιώτες από την Αθήνα
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι τοπικοί άρχοντες των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όσον αφορά στις διεκδικήσεις τους για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίοι διαδήλωσαν, μαζί με πολίτες τους, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι διαδηλωτές έδωσαν «ραντεβού» έξω από το υπουργείο το πρωί και διαμαρτυρήθηκαν για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά και την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αποφασίστηκε η επίταξη γης για τη δημιουργία των νέων, κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Με κεντρικό σύνθημα «Όχι άλλες Φυλακές Ψυχών», οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα ΚΥΤ, ενώ αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης σχετικά με την επίταξη ακινήτων για τη δημιουργία δομών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ανακοίνωσή της, η σημερινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε «για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την αγανάκτησή μας για την επιδεινούμενη μεταναστευτική κρίση, στην οποία έχουμε αφεθεί αβοήθητοι».

Δήμαρχος Χίου: Απαιτούμε σεβασμό

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ο Σταμάτης Κάρμαντζης, δήμαρχος της Χίου, εξέφρασε την αγωνία των νησιωτών «για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά μας».

«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αγωνία μας το ότι πρέπει να επιβιώσουμε στα νησιά μας», συμπλήρωσε και τόνισε πως «τετελεσμένες αποφάσεις μας βρίσκουν αντίθετους».

«Απαιτούμε σεβασμό των αποφάσεων των δημοτικών μας συμβουλίων. Βεβαίως, με σύνεση, λογική και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ζητούμε και απαιτούμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα που έχει ανατρέψει τη ζωή των πολιτών μας στον υπέρτατο βαθμό».

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Δεν κάνουμε πίσω

Με τη σειρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ανέγνωσε το διεκδικητικό πλαίσιο των συγκεντρωμένων, τονίζοντας πως δεν θα κάνουν πίσω στις διεκδικήσεις τους.

Όπως ανέφερε, καταδικάζουν την απόφαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη γης και – μεταξύ άλλων – ζητούν την ενημέρωση των κομμάτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.

Τόνισε πως διεκδικούν τα εξής:

  • Άμεση αποσυμφόρηση νησιών του Βόρειου Αιγαίου και μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσες
  • Καμία νέα δομή και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών
  • Αποτελεσματικό έλεγχο όλων των ΜΚΟ
  • Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μουτζούρης διαμήνυσε:

«Δεν κάνουμε πίσω, θα το διεκδικήσουμε. Μπορεί να χάσουμε, αλλά πίσω δεν κάνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ