ΕΛΛΑΔΑ

Ίμια: Ελληνοτουρκικό θρίλερ την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου

Ίμια: Ελληνοτουρκικό θρίλερ την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου
Βραχονησίδες Ίμια (φωτό αρχείου) Eurokinissi

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει ένα επεισόδιο, από τα πολλά, που συνέβη στα Ίμια παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Καθημερινή της Κυριακής, άνδρες του Λιμενικού της Ελλάδας και της Τουρκίας, αποβιβάστηκαν ένοπλοι στη βραχονησίδα, το πρωί της 14ης Αυγούστου του περασμένου καλοκαιριού.

Ακολούθησε ένα εξάωρο πολιτικό και στρατιωτικό θρίλερ, σε μια περίοδο που και στις δύο χώρες η πολιτική σκηνή κινούνταν μεταξύ σταθερότητας και αποσταθεροποίησης. Στην Ελλάδα εκείνη την ημέρα ψηφιζόταν το τρίτο μνημόνιο και στην Τουρκία, δεν είχε ακόμη σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από τον Ερντογάν στις εκλογές του Ιουνίου.

Το πρωί της 14ης Αυγούστου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Λιμενικού αναφέρεται : «Σήμερα περίπου στις 9 πμ, 27 Σύροι πρόσφυγες διασώθηκαν από το Ελληνικό Λιμενικό, στην περιοχή των Ιμίων. Τα μέλη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος διαχειρίστηκαν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και υπευθυνότητα τόσο το ανθρωπιστικό έργο της διάσωσης, όσο και την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παρουσία σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή».

Ωστόσο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Τα ελληνικά ραντάρ καταγράφουν κινήσεις γύρω από τα Ίμια, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα το γραφείο του Λιμενικού στην Κάλυμνο δέχεται τηλεφώνημα από πρόσφυγες που ήδη βρίσκονταν στη βραχονησίδα, οι οποίοι ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές να τους παραλάβουν γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Σχεδόν ταυτόχρονα με τους Έλληνες έφθασαν στα Ίμια και Τούρκοι λιμενικοί. Οι ελιγμοί των σκαφών ήταν επικίνδυνοι στην προσπάθεια των δύο αποστολών για κυριαρχία στον πολύ μικρό χώρο που κινούνταν. Ωστόσο, όλοι κατάφεραν να αποβιβαστούν ένοπλοι, υπήρξε «σωματική επαφή», κατά την αφήγηση της διπλωματικής πηγής, δηλαδή σπρωξίματα ίσως και κάτι παραπάνω, καθώς κανείς δεν αποχωρούσε.

Ταυτόχρονα είχαν ειδοποιηθεί τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, καθώς και ο πρωθυπουργός, αφού η διαχείριση της κρίσης απαιτούσε πολιτική παρέμβαση. Αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας πρότειναν να μεταβεί στην περιοχή σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού, κάτι που απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, που αποφάσισε να γίνει πολιτική διαχείριση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ένταση που κράτησε έξι ώρες, θα μπορούσε να προκαλέσει ανά πάσα στιγμή κρίση, αν κάποιος από τους άνδρες στη βραχονησίδα χρησιμοποιούσε όπλο και για το λόγο αυτό υπήρξαν επικοινωνίες σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο που οδήγησαν σε εκτόνωση λίγο μετά το μεσημέρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ