ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 450.000 ευρώ για την υπόθεση «ζαρντινιέρα»

Αποζημίωση 450.000 ευρώ για την υπόθεση «ζαρντινιέρα»
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την υπόθεση «ζαρντινιέρα», όταν ο Αυγουστίνος Δημητρίου, τότε φοιτητής, ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, το ανώτατο δικαστήριο επέβαλε στο Δημόσιο αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ.

Η Δικαιοσύνη χαρακτήρισε την «εντελώς υπερβολική και αδικαιολόγητη αστυνομική βία», ως «κατάχρηση εξουσίας» και παράνομη συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων και όρισε αποζημίωση 300.000 (που θα φτάσει τις 450.000 σύνολο), σε βάρος του Δημοσίου για την ηθική και σωματική βλάβη που υπέστη ο Αυγουστίνος.

Το Δημόσιο είχε χαρακτηρίσει το ποσό της αποζημίωσης «εντελώς υπερβολικό», και μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη. Ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απέκρουσε τις αιτιάσεις του και επικύρωσε εφετειακή απόφαση για την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής.

Το ιστορικό

Το περιστατικό συνέβη τη νύχτα της 17/11/2006, όταν μετά τις εκδηλώσεις εορτασμού της 33ης επετείου του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί έλαβαν σήμα και προσπάθησαν να συλλάβουν πέντε νεαρούς που βγήκαν από το χώρο του πανεπιστημίου, όπου νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια.

Οι ιθύνοντες ισχυρίστηκαν τότε ότι ο σπουδαστής αυτοτραυματίστηκε, αφού πάνω στην πάλη να διαφύγει την σύλληψη, έπεσε πάνω σε μηχανάκι και αμέσως μετά σε μια ζαρντινιέρα. Βίντεο ντοκουμέντο, ωστόσο, που κατέγραψε το περιστατικό, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς τους.

Ο τότε υπουργός Δημοσία Ταξης Β. Πολύδωρας υποστήριξε αρχικά για την ΕΛ.ΑΣ. ότι έιδε "επαγγελματισμό, μεθοδικότητα, σχέδιο και εφαρμογή του, ψυχραιμία και αυτοματισμό στη δράση, που είχαν ως εακόλουθο την επιτυχία".

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιγράφεται ότι ο 24χρονος τότε σπουδαστής, κατά την σύλληψή του, «έφαγε ξύλο» και μάλιστα σε δύο γύρους, πρώτα κατά τη σύλληψή του, αλλά και αφού είχε συλληφθεί, πριν από την μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα.

Στην κατάθεσή του, ο αρμόδιος αστυνομικός διευθυντής είπε ότι είδε έναν αστυνομικό να γρονθοκοπεί τον φοιτητή κατ’επανάληψη και έναν άλλο να τον πατάει στο στήθος πεσμένο.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε οκτώ αστυνομικούς σε ποινές φυλάκισης 15 έως 39 μήνες, ενώ δύο αστυνομικοί καταδικάστηκαν από 2,5 χρόνια φυλάκιση ο καθένας εξαγοράσιμη, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχθηκαν.

Η υπόθεση Αυγουστίνου είχε προκαλέσει σάλο, όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, τόσο λόγω της χρήσης αστυνομικής βίας, όσο και εξαιτίας της προσπάθειας της αστυνομίας τότε να «κουκουλώσει» το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ