ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμος να καταθέσει δηλώνει τώρα ο «Μάξιμος Σαράφης»

Έτοιμος να καταθέσει δηλώνει τώρα ο «Μάξιμος Σαράφης»
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ/INTIME

Μετά από δύο 24ωρα ο «αγνοούμενος» προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» έδωσε σημεία ζωής, δηλώνοντας έτοιμος να καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας που είχε εξαφανιστεί από προσώπου και αναζητείτο από την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, επικοινώνησε με την αρμόδια Υπηρεσία της Αστυνομίας, κάνοντας γνωστή την πρόθεσή του να εξεταστεί από τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής.

Δήλωσε μεν διαθέσιμος, ωστόσο, έθεσε τον όρο να καταθέσει με ηλεκτρονικά μέσα αλλοίωσης των χαρακτηριστικών και της φωνής του.

«Το αίτημά του έχει κριθεί. Δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις με μάρτυρες», επεσήμανε μέλος της Επιτροπής σε επικοινωνία του με το CNN Greece, υπενθυμίζοντας ότι αυτό που ζητά απορρίφθηκε από τα μέλη της.

Κατά πλειοψηφία δε, ελήφθη η απόφαση για εξέταση με φυσική παρουσία, στα πρότυπα της κατάθεσής του στον αντιεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη. «Δεν έχουμε λόγο να μπούμε στη συζήτηση αυτή, δεν θα υποβάλλει όρους ο Σαράφης», σχολίασε άλλο μέλος της Επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση του "Μάξιμου Σαράφη", επικοινώνησαν μαζί του και ο ίδιος τους απάντησε μέσω μηνύματος ότι ισχύει ό,τι γράφει στην επιστολή που απέστειλε στην Προανακριτική. Μάλιστα, φέρεται να ανέφερε ακόμη δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία του.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι εξαφάνισής του, θεωρείται ωστόσο, ότι βέβαιο ότι έγινε μετά την απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία της Επιτροπή για τον τρόπο εξέτασής του. Η επανεμφάνισή του ενδέχεται να συνδέεται με την απάντηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου και με το ενδεχόμενο να αρθεί το καθεστώς προστασίας.

Πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για «παιχνίδια» με στόχο να μην καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Δεν θέλουν να ακούσουν αυτά που έχουν να πουν», σχολίαζαν στο CNN Greece.

Νωρίτερα στις 14:00, η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής μετέβη στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερώσει τον εισαγγελέα του, Βασίλη Πλιώτα, για όλες τις εξελίξεις και τα πραγματικά περιστατικά και να θέσουν τρία θέματα:

  • Να κρίνει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.
  • Να διαμαρτυρηθούν για την άρνηση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να συνεργαστεί με την Προανακριτική Επιτροπή.
  • Να ζητήσουν να εξεταστούν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» στα πρότυπα της εξέτασης τους από τον αντιεισαγγελέα Λάμπρο Σοφουλάκη.

Είναι σαφές ότι μετά την απάντηση του επόπτη Διαφθοράς Παναγιώτη Μπρακουμάτσου για τον τρόπο εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, τα κόμματα επανακαθορίζουν τη στάση τους.

Αν και «διαβάζουν» διαφορετικά την απάντηση Μπρακουμάτσου, η πλειοψηφία εστιάζει στην αναφορά του περί αποκλειστικής αρμοδιότητας της Προανακριτικής Επιτροπής σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει ότι ο επόπτης Διαφθοράς παραπέμπει σαφώς στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για εξέταση με ηλεκτρονικά μέσα, όλοι ζητούν να γίνει η κατάθεση των δύο μαρτύρων.

Εισαγγελία διαφθοράς: Δεν βγαίνουν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε:

«Η απόφαση που στήριξαν όλα τα κόμματα της Επιτροπής πλην του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που εξετάσθηκαν από αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν έχουμε τον απαιτούμενο από τον νόμο σεβασμό να μας αποστέλλονται τα έγγραφα που ζητάμε. Οι μάρτυρες αρνήθηκαν να προσέλθουν. Με υπαιτιότητα της Εισαγγελίας Διαφθοράς έχουν διαρρεύσει ονόματα.

Θέλουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες με τους ίδιους όρους που εξετάσθηκαν οι μάρτυρες στον Άρειο Πάγο. Θέλουμε να έχουμε όλα τα έγγραφα που ζητούμε».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Σπύρος Λάππας, είπε:

«Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Προτείνω να αναστοχασθούμε. Εμείς προτείνουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό και να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

Στο θέμα παρενέβη με ανακοίνωσή της και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, η οποία ανέφερε τα εξής:

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ αφού καταστρατήγησαν το νόμο, αφού εξαπέλυσαν πογκρόμ εκφοβισμού των προστατευόμενων μαρτύρων για το σκάνδαλο Novartis και αφού ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου τους άδειασε ζητώντας τους να τηρηθεί ο νόμος στην εξέτασή τους και η σχετική υπουργική απόφαση, που ορίζει ότι πρέπει να γίνει με χρήση ηλεκτρονικών Μέσων, τώρα προσπαθούν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν όλες τις παράνομες ενέργειές τους, ζητώντας από τον Άρειο Πάγο να άρει το καθεστώς προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος! Ο πανικός ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis».

Εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να δήλωσε:

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος. Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτή την υπόθεση πρέπει να καταθέσουν όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η Επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέως. Υπάρχει άρα προηγούμενο. Οι μάρτυρες έχουν εξετασθεί από τον κ.Σοφουλάκη.

Επιπροσθέτως επαναλαμβάνω το ερωτημά μας. Γιατί δεν έρχονται στην Επιτροπή τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει από την κα Τουλουπάκη; Είναι νόμιμο να μην τα στέλνει; Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια; Να τοποθετηθούν όλοι οι Εισηγητές επ αυτού».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, τοποθετήθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, που είπε, σύμφωνα με πληροφορίες:

«Δεν μας αρέσουν οι επιφυλάξεις. Εμείς προτείνουμε ως Επιτροπή την ανάκληση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων. Η Επιτροπή μας πρέπει να κάνει αίτημα άρσης του καθεστώτος προστασίας και να εξετασθούν κανονικά οι μάρτυρες. Και βεβαίως ο καθένας παίρνει τώρα ξεκάθαρα την ευθύνη των πράξεών του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ