ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό

Ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ για τις επιπτώσεις από τον κοροναϊό
(Cheng Min/Xinhua via AP)

Ο κοροναϊός φοβίζει την Ευρώπη και κινητοποιεί την Αθήνα με το υπουργείο Οικονομικών να ψάχνει το «αντίδοτο» για να μην στείλει η ιογενής πνευμονία την oικονομία στην Eντατική.

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, με τον Έλληνα ομόλογό του Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος από τώρα φροντίζει ώστε η πορεία της ελληνικής οικονομίας να μην αντιμετωπίσει κραδασμούς από το ενδεχόμενο η εξάπλωση του κοροναϊού να επηρεάσει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα.

Το οικονομικό επιτελείο έχει την πληροφόρηση ότι αν ο κοροναϊός συνεχίσει να «καλπάζει», τότε βασικοί τομείς της οικονομίας ενδέχεται να επηρεαστούν με πρώτο φυσικά τον τουρισμό .

Ήδη οι εκτιμήσεις στη Γαλλία είναι δυσοίωνες, καθώς υπολογίζεται ότι λόγω του κοροναϊού ο τουρισμός στη χώρα θα εμφανίσει μείωση κατά 40%.

Αυτό σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι αν στην Γαλλία ο τουρισμός επηρεαστεί τόσο έντονα, τότε στην Ελλάδα που είναι τουριστική χώρα ενδέχεται να παρουσιαστούν πιο σοβαρά προβλήματα, κυρίως λόγω των ακυρώσεων τουριστικών πακέτων από την Κίνα, με συνέπεια το υπουργείο Οικονομικών να πρέπει από τώρα να καταστρώσει σχέδια αντιμετώπισης μια πιθανής τέτοιας εξέλιξης.

Στην Οικονομία, τα πάντα είναι… ψυχολογία και επειδή η ψυχολογία μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας του κοροναϊού, ο υπουργός Οικονομικών προετοιμάζεται από τώρα.

Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου για τις επιπτώσεις από την μετάδοση του κοροναϊου εδράζεται κυρίως στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, στη ναυτιλία και την κρουαζιέρα.

Ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Οι ακυρώσεις τουριστών από Κίνα έχουν ξεπεράσει το 75%. Πάντως, προς το παρόν οι επιπτώσεις στα λιμάνια από τη μείωση μεταφοράς εμπορευμάτων χαρακτηρίζονται ελεγχόμενες. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, σε Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Αθήνα κατέγραψαν ζημιές από 3 έως πάνω από 8 τοις εκατό. Ταυτόχρονα τα δεκαετή ομόλογα της Ιταλίας «σφυροκοπήθηκαν».

Στη Γαλλία ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα έρχεται στην Αθήνα για επαφές με τον Έλληνα ομόλογο του, προβλέπει ότι η ανάπτυξη της χώρας του θα πληγεί σε ποσοστό 0,1% λόγω των επιπτώσεων σε τουρισμό, αυτοκινητοβιομηχανία και φαρμακοβιομηχανία.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πρώτων υλών και ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής, γράφει ήδη τεράστιες ζημιές.

Οι αγορές βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή λόγω της επιδημίας ναρκοθετείται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο εσωτερικό της, η Κίνα καλείται να κρατήσει όρθιες εκατομμύρια κινεζικές επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωπες με λουκέτο, εκτός και αν τις σώσουν οι τράπεζες με φθηνά δάνεια.

Τα 6 στα 10 γιουάν παράγονται από αυτές τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι 8 στους 10 Κινέζους εργαζόμενους απασχολούνται σε αυτές.

Τα 5,4 δισεκατομμύρια γιουάν ή 770 εκατομμύρια δολάρια, που έχει δώσει μέχρι τώρα η Κεντρική Τράπεζα θεωρούνται σταγόνα στον ωκεανό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ