ΕΛΛΑΔΑ

Κλεφτοπόλεμος και κυνηγητό στον Έβρο – Το σχέδιο της τουρκικής πλευράς

Κλεφτοπόλεμος και κυνηγητό στον Έβρο – Το σχέδιο της τουρκικής πλευράς
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Νύχτα με κλεφτοπόλεμο, κυνηγητό και πάνω από 9.000 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα ήταν η χθεσινή για τις ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο.

Συνοριοφύλακες και στρατός, κατά μήκος του φράχτη, διαπίστωναν ότι μικρές ομάδες μεταναστών προσπαθούσαν μέσα στη νύχτα να καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις προσπαθούσαν ακόμη και με σκάλες να περάσουν πάνω από τον φράχτη, ενώ σε άλλες περιπτώσεις προσπαθούσαν να ανοίξουν και πάλι τρύπες.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σήμερα, Κυριακή, το πρωί οι ελληνικές Αρχές διαπίστωσαν ότι το σχέδιο από την απέναντι πλευρά προβλέπει φορτηγά αυτοκίνητα να μεταφέρουν μικρές ομάδες μεταναστών κατά μήκος του Έβρου, να σταματούν σε διάφορα σημεία, να προσπαθούν να περάσουν το φράχτη και όταν αυτό δεν είναι εφικτό να ξανανεβαίνουν στα φορτηγά και να συνεχίζουν, μέχρι να βρουν άλλο σημείο.

Τα drone και οι θερμικές κάμερες εντόπιζαν συνεχώς ολιγομελείς ομάδες να βρίσκονται παράλληλα με τον φράχτη, από την πλευρά της Τουρκίας, προσπαθώντας να εντοπίσουν το σημείο εκείνο όπου δεν ήταν έντονη η παρουσία αστυνομίας και στρατού για να μπορέσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Δήμαρχοι Έβρου: «Κυνηγητό» στα σύνορα και ανησυχία για τις εξελίξεις

Και σήμερα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του φράχτη στρατός και αστυνομία, προσπαθώντας να κάνουν έντονη την παρουσία τους, στήνοντας μικρές επιχειρήσεις αποτροπής.

Τα σημεία στα οποία έχουν γίνει οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις είναι οι Φέρες, το Σουφλί και το Τυχερό, ενώ σκυλιά του στρατού ιχνηλατούν παράνομα μονοπάτια για να διαπιστώσουν εάν κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες έχουν καταφέρει να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ είναι «τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων».

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ, ανάμεσα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες βρίσκονται «οικογένειες με μικρά παιδιά».

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που κατέφτασαν στη Βόρεια Ελλάδα προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Ακόμη τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ έφυγαν το Σάββατο, εκτάκτως με C 130 από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στον Έβρο βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες δύναμη των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η παρουσιά της είναι απλώς υποστηρικτική για κάθε ενδεχόμενο.

Οι αστυνομικοί που επέστρεψαν από τη Χίο και τη Μυτιλήνη ζήτησαν να κοπεί η ημερήσια ανάπαυση στην οποία βρίσκονταν και να διατεθούν κανονικά στην υπηρεσία.

Το βάρος, ωστόσο της φύλαξης των συνόρων έχει ο στρατός μαζί με τη συνοριοφυλακή. Ειδικότερα για τον στρατό, οι δυνάμεις του έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες με οχήματα και προσωπικό που μεταφέρθηκαν στις μεθοριακές με την Τουρκία μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ