ΕΛΛΑΔΑ

Στα δύο χωρισμένη η Μυτιλήνη λόγω προσφυγικού - Μπήκαν σύνορα στους δύο δήμους

Στα δύο χωρισμένη η Μυτιλήνη λόγω προσφυγικού - Μπήκαν σύνορα στους δύο δήμους
INTIME

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Μυτιλήνη, όπου πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν μαζικά τις τελευταίες ώρες από τα τουρκικά παράλια. Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην κοινότητα της Μόριας παρουσία του Περιφερειάρχη  Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου, του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και του Προέδρου της Μοριας Γιάννη Μαστρογιαννη.

Σύμφωνα με το lesvosnews.net, στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης κλείνει τα σύνορά του με το Δήμο Δυτικής Λέσβου για να μην έρχονται στη Μόρια οι μετανάστες που φθάνουν στη Δυτική Λέσβο.

Την ίδια ώρα, παραμένει εδώ και τρεις ώρες έξω από το λιμάνι η βάρκα με τα περίπου 50 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, οι οποίοι επιχείρησαν να αποβιβαστούν νωρίτερα στο λιμάνι της Θερμής.

Ένταση επικράτησε νωρίτερα, όταν ομάδα πολιτών απέκλεισε το λιμάνι της Θερμής μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί.

Παράλληλα, σημειώθηκαν επεισόδια, όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν επίθεση σε μέλη ΜΚΟ που έσπευσαν να μαζέψουν τα άτομα από την βάρκα.

Επιπλέον, προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης, ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος του Der Spiegel Γιώργος Χρηστίδης.

Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Παράλληλα, τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή (ώρα 14.00 της Κυριακής 1 Μαρτίου) ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρίσκονται στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης καλεί τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.

500 μετανάστες και πρόσφυγες μέσα σε λίγες ώρες στα νησιά

Περί τα 500 άτομα έχουν περάσει από τα χαράματα σήμερα με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στη Μυτιλήνη που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν μέχρι στιγμής, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο σημειώθηκαν τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολο τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.

Στη Μυτιλήνη η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.

Το πρωί, όπως λένε, μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρησή τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.

«Καλή τύχη»

Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, οπότε αυτές εμφανιζόταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).

Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνονται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κοροναϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ