ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή CNN Greece στη Μυτιλήνη: Σε αρματαγωγό οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες τις επόμενες ώρες

Αποστολή CNN Greece στη Μυτιλήνη: Σε αρματαγωγό οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες τις επόμενες ώρες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης αναμένεται να δέσει το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού τις επόμενες ώρες προκειμένου να παραλάβει νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες των τελευταίων εικοσιτετραώρων, σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος.

Αποστολή στη Μυτιλήνη: Χρήστος Παναγόπουλος

Άγνωστη παραμένει η ώρα άφιξης του αρματαγωγού πλοίου, ενώ σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, αναμένεται να δοθεί προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά.

Για την ώρα δεν έχει προσδιοριστεί κατά πόσο οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα ή θα παραμείνουν στη Μυτιλήνη εντός του αρματαγωγού.

Στην απαγορευμένη περίκλειστη ζώνη στο λιμάνι της Μυτιλήνης -όπου και απαγορευτεί η πρόσβαση στους δημοσιογράφους- βρίσκονται περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 130 έφτασαν με βάρκες το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε Συκαμνιά και Εφταλού.

Η απόφαση για αποστολή αρματαγωγού πλοίου στο νησί ουσιαστικά αποτελεί απότοκο των δηλώσεων του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αποσυμφόρηση των νησιών σε χαμηλούς τόνους».

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική», επισήμανε ο υπουργός, σε σημερινές δηλώσεις του.

Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη καθώς νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, γύρω στις 4, ομάδα περίπου 100 με 150 προσφύγων και μεταναστών άρχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στην επιστροφή τους στον καταυλισμό της Μόριας.

Στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία απώθησε τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαδήλωναν από το λιμάνι, λέγοντάς τους να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ κατόρθωσαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος των προσφύγων και μεταναστών που είχαν κατέβει από τον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν λάβει γραπτά μηνύματα στα κινητά τους που ήταν προφανώς ψεύτικα. Σε αυτά, αναφερόταν ότι μπορούν να κατέβουν στο λιμάνι και να φύγουν με πλοία της γραμμής στην ενδοχώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ