ΕΛΛΑΔΑ

To CNN Greece στον Έβρο: «Ακούμε να φωνάζουν ελληνικά από απέναντι»

To CNN Greece στον Έβρο: «Ακούμε να φωνάζουν ελληνικά από απέναντι»

Σκηνικό συνεχούς έντασης συντηρείται από την απέναντι πλευρά του φράχτη στις Καστανιές του Έβρου αλλά και στα γύρω χωριά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικά εδάφη και οι ελληνικές δυνάμεις επεμβαίνουν για να τους απωθήσουν.

Οι κάτοικοι στο χωριό Μαράσια συνδράμουν στο έργο της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων και έχουν καταφέρει –όπως αναφέρει στο CNN Greece ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Καραμπατζάκης- να μηδενίσουν τις ροές από τον ποταμό.

Η απεσταλμένη του CNN Greece βρίσκεται στον Έβρο και μεταδίδει όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή.

Το χωριό βρίσκεται στα 5 χιλιόμετρα από τις Καστανιές. Είναι ένα από τα σημεία που έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να περάσουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Αναφορικά με το περιστατικό που έλαβε χώρα στα Μαράσια, όπου ένας μετανάστης ανέβηκε στο υδραγωγείο του χωριού, ο Γιώργος Καραμπατζάκης ανέφερε στο CNN Greece ότι αμέσως μετά το συμβάν σταμάτησε η παροχή του νερού, εστάλησαν δείγματα, τα οποία δεν έδειξαν κάποια αλλοίωση. Και από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου τα Μαράσια έχουν και πάλι νερό.

Ο μετανάστης συνελήφθη από τις ελληνικές Αρχές.

«Βρισκόμαστε στα Μαράσια. Το χωριό που είναι ακριβώς δίπλα στα σύνορα. Η αστυνομία, ο στρατός, οι συνοριοφύλακες δίνουν το “παρών” συνέχεια. Ο κόσμος δεν ανησυχεί για κάτι. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τον στρατό και την αστυνομία. Το ποτάμι είναι μεγάλη έκταση και μπορούσε ο οποιοσδήποτε να περάσει. Αυτό όμως το έχουμε σταματήσει με την 24ωρη φύλαξη. Μπορεί να περάσει κάποιος 5 μέτρα. Θα συλληφθεί αμέσως από τις ένοπλες δυνάμεις», αναφέρει στην κάμερα του CNN Greece ο κ. Καραμπατζάκης.

Σε ερώτηση αν οι Τούρκοι προκαλούν, ο κ. Καραμπατζάκης απάντησε:

«Υπάρχουν περιστατικά που γίνονται αργά το βράδυ. Ακούμε να φωνάζουν ελληνικά και μας κάνει εντύπωση πώς γίνεται κάποιος να φωνάζει ελληνικά από απέναντι. Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να είναι κάποιος Τούρκος. Κάποιος διακινητής… Μας δοκιμάζουν. Θέλουν να δουν αν εδώ είναι ‘νεκρό σημείο’. Εμείς συνέχεια τους απαντάμε όλη νύχτα. Η διακίνηση έχει σταματήσει πλέον. Δεν υπάρχουν ροές εδώ, γιατί ο στρατός κάνει το έργο του σωστά».

Τούρκοι αστυνομικοί καθοδηγούν μετανάστες

Οι εικόνες που εξασφάλισε η απεσταλμένη του CNN Greece στην περιοχή είναι χαρακτηριστικές της συνεννόησης που υπάρχει στην τουρκική πλευρά, όπου αστυνομικοί καθοδηγούν ανοιχτά ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, εκτοξέυουν και οι ίδιοι χημικά στην ελληνική πλευρά ενώ μοιράζουν και εργαλεία στους συγκεντρωμένους για να ανοίξουν τρύπες στο συρμάτινο φράχτη.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ, το πρωί αλλά και το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ όπως έγινε γνωστό στην περιοχή έγινε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών και από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, υπάρχουν και ομάδες προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν περιμετρικά του φράχτη.

Ο φωτογραφικός φακός του CNN Greece «συνέλαβε», μάλιστα, τη στιγμή που Τούρκοι αστυνομικοί ετοιμάζονται να ρίξουν χημικά στην ελληνική πλευρά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ αλλά και του στρατού στις Καστανιές είναι και το παρακάτω βίντεο, που δείχνει καρέ-καρέ τη στιγμή που «απαντούν» στις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή του Έβρου:

  • Έγιναν 27 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Οι περισσότεροι συλληφθέντες προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
  • Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 1.269 περιπτώσεις.

Δείτε βίντεο από τις Καστανιές:

Διαβάστε επίσης

Αδιανόητες απειλές Σοϊλού: Αυτό είναι ακόμη η αρχή, θα δείτε τι έχει να γίνει

Τα χημικά που έριξαν οι Τούρκοι αστυνομικοί

Το CNN Greece έχει στη διάθεσή του και φωτογραφίες από τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στα επεισόδια της Παρασκευής, τα οποία μάλιστα αναγράφουν ότι δεν πρέπει να εκτοξεύονται σε ευθεία βολή προς ανθρώπους.

Αθήνα: Δεν είναι προσφυγικό αλλά υβριδικός πόλεμος

Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε και προχωρά την ενίσχυση των στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στον Έβρο, καθώς πλέον θεωρεί πως δεν είναι θέμα προσφυγικό αλλά υβριδικού πολέμου.

Και αυτό γιατί η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις απειλές της εναντίον της χώρας μας.

Όπως έχει αποφασιστεί, οι έλεγχοι στα σύνορα αναβαθμίζονται για όσο χρονικό διάστημα αυτό απαιτηθεί ενώ προβλέπεται ακόμη και η τοποθέτηση φραγμάτων στον ποταμό.

Ήδη, σε περίπου 40 χιλιόμετρα κοντά στην περιοχή Πέταλο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ενισχυθούν τα εμπόδια και οι φύλαξη της περιοχής, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πλέον το θέμα έχει ξεφύγει από τις διαστάσεις του προσφυγικού και μεταναστευτικού και πρόκειται καθαρά για εχθρική πράξη της Τουρκίας εναντίον της χώρας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, θεωρεί ότι τίθεται θέμα εθνικής επιβίωσης.

«Θα καταστραφεί η χώρα αν μπούνε μέσα από τα σύνορα χιλιάδες μετανάστες, και για αυτό δεν θα αφήσουμε να περάσει κανένας. Δεν θα αφήσουμε τον Ερντογάν να χαλάσει ό,τι έφτιαξαν οι παππούδες μας όλα τα τελευταία χρόνια» είπε ο ίδιος σε τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ