ΕΛΛΑΔΑ

Νέα βίντεο - ντοκουμέντο από τον Έβρο: Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη

Νέα βίντεο - ντοκουμέντο από τον Έβρο: Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη
Screen grab

Νέα βίντεο - ντοκουμέντο από τα σύνορα στον Έβρο και την προκλητική τακτική της Τουρκίας είδαν το «φως» της δημοσιότητας. 

Στα βίντεο φαίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης να επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει.

Το περιστατικό καταγράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Άυγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Δείτε τα βίντεο:

Τούρκοι αστυνομικοί καθοδηγούν μετανάστες

Οι εικόνες που εξασφάλισε η απεσταλμένη του CNN Greece στην περιοχή είναι χαρακτηριστικές της συνεννόησης που υπάρχει στην τουρκική πλευρά, όπου αστυνομικοί καθοδηγούν ανοιχτά ομάδες προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, εκτοξέυουν και οι ίδιοι χημικά στην ελληνική πλευρά ενώ μοιράζουν και εργαλεία στους συγκεντρωμένους για να ανοίξουν τρύπες στο συρμάτινο φράχτη.

Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ, το πρωί αλλά και το μεσημέρι του Σαββάτου ενώ όπως έγινε γνωστό στην περιοχή έγινε ρίψη αβολίδωτων πυρών και χημικών και από τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, υπάρχουν και ομάδες προσφύγων και μεταναστών που τρέχουν περιμετρικά του φράχτη.

Ο φωτογραφικός φακός του CNN Greece «συνέλαβε», μάλιστα, τη στιγμή που Τούρκοι αστυνομικοί ετοιμάζονται να ρίξουν χημικά στην ελληνική πλευρά.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες δυνάμεις της αστυνομίας και των ΜΑΤ αλλά και του στρατού στις Καστανιές είναι και το παρακάτω βίντεο, που δείχνει καρέ-καρέ τη στιγμή που «απαντούν» στις προκλήσεις από την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, στην περιοχή του Έβρου:

  • Έγιναν 27 συλλήψεις και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Οι περισσότεροι συλληφθέντες προέρχονται από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν.
  • Αποτράπηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 1.269 περιπτώσεις.

Δείτε βίντεο από τις Καστανιές:

Διαβάστε επίσης

Αδιανόητες απειλές Σοϊλού: Αυτό είναι ακόμη η αρχή, θα δείτε τι έχει να γίνει

Τα χημικά που έριξαν οι Τούρκοι αστυνομικοί

Το CNN Greece έχει στη διάθεσή του και φωτογραφίες από τα χημικά που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι στα επεισόδια της Παρασκευής, τα οποία μάλιστα αναγράφουν ότι δεν πρέπει να εκτοξεύονται σε ευθεία βολή προς ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ