ΕΛΛΑΔΑ

Γιόχανσον: Μετά το Πάσχα η πρόταση της Κομισιόν για κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου

Γιόχανσον: Μετά το Πάσχα η πρόταση της Κομισιόν για κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου
EPA/ OLIVIER HOSLET

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέοκοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλουθα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα, σύμφωνα με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιοχανσον.

«Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση να βρούμε κοινό έδαφος για μία νέα πρόταση και φυσικά αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί τα κράτη-μέλη έχουν πολύ διαφορετικές πραγματικότητες, διαφορετικές εμπειρίες και διαφορετική πολιτική οπτική σε αυτό», ανέφερε, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξη ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα «δεν θα γίνει αγαπητή από όλους, αλλά θα γίνει αποδεκτή».

Η κ. Γιόχανσον, μιλώντας νωρίτερα στους 220 νεοπροσληφθέντες υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου, σημείωσε ότι το γεγονός πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου στο παρελθόν «είναι πρόβλημα, γιατί είναι αδύνατο για τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν τη μετανάστευση και το άσυλο».

«Πρέπει να το κάνουμε αυτό μαζί και να έχουμε κοινές πολιτικές και αλληλεγγύη», τόνισε.

«Η μετανάστευση είναι μία κανονικότητα, ήταν πάντα εκεί και θα είναι πάντα εκεί. Η αποστολή μας είναι να διαχειριστούμε τη μετανάστευση με έναν μεθοδικό τρόπο ώστε και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και να υπερασπιστούμε τις αξίες, να δώσουμε κατάλυμα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», πρόσθεσε η ίδια.

«Ελπίζω πως σύντομα θα εργαστείτε σε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα μετανάστευσης και ασύλου», κατέληξε απευθυνόμενη στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ