ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Οι εξαιρέσεις

Κορωνοϊός: Σε ισχύ η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων – Οι εξαιρέσεις
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι βόλτες στις παραλίες και τα φαινόμενα συνωστισμού πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά να ανακοινώνει πως απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υφυπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο, ανεξαρτήτων άλλων ευθυνών.

Παράλληλα, οι Αρχές αποθαρρύνουν αυστηρά και τις ψυχαγωγικές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους με τη συμμετοχή 10 ή περισσότερων ατόμων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των ατόμων.

Επανέλαβε δε, πως οι πολίτες θα πρέπει να μένουν στο σπίτι και να αποφεύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η κυκλοφορία εκτός σπιτιού –όπως άλλωστε λένε εδώ και πολλές ημέρες και λοιμωξιολόγοι- θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

Εξαιρέσεις

Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες εξαιρέσεις: η μετάβαση στην εργασία, οι επισκέψεις στον γιατρό, η μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων, το ταχυδρομείο, στην τράπεζα, σε πρατήριο καυσίμων και κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες μπορούν αν αθλούνται σε εξωτερικό χώρο είτε ατομικά είτε δύο-δύο και να βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως οι επιχειρήσεις οφείλουν να λειτουργούν μέσω τηλεργασίας και με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό εκ περιτροπής.

Θα πρέπει επίσης να τηρείται αυστηρά η αναγκαία απόσταση μεταξύ των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ