ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η καραντίνα στον Εχίνο και οι μαζικές επιστροφές στην ορεινή Ξάνθη

Κορωνοϊός: Η καραντίνα στον Εχίνο και οι μαζικές επιστροφές στην ορεινή Ξάνθη
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Πολλοί είναι οι κάτοικοι της ορεινής Ξάνθης που επιστρέφουν τις τελευταίες ημέρες από το εξωτερικό, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές Αρχές για το ενδεχόμενο αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συμφωνά με πληροφορίες από αρμόδιους του Δήμου Μύκης, που δημοσιεύονται στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται ότι το τελευταίο διάστημα επέστρεψαν σταδιακά στην περιοχή περίπου 500 άτομα. Υπολογίζεται ότι γύρω στα 3.000 άτομα, με καταγωγή από την περιοχή, απασχολούνται ως εργάτες σε ναυπηγία και κατασκευαστικά έργα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Σε όσους επιστρέφουν γίνονται συστάσεις να παραμείνουν για 14 ημέρες στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών, ωστόσο ο μειονοτικός δικτυακός τόπος «Azinlikca» αναφέρει ότι γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για πολίτες που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων στα Πομακοχώρια της Ξάνθης είναι αρκετά δύσκολος, καθώς η περιοχή είναι ορεινή, απομονωμένη και βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εχίνος

Η κοινότητα του Εχίνου στη Θράκη τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και καραντίνας από τις 18:00 το απόγευμα, λόγω υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά.

«Από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα μέχρι και την 7η Απριλίου κηρύσσεται σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου της δημοτικής ενότητας Μύκης στην Ξάνθη. Επιβάλλεται προσωρινός περιορισμός κατοίκων χωρίς καμία δυνατότητα κατ' εξαίρεσης μετακίνησης», ανακοίνωσε κ. Χαρδαλιάς και όπως είπε η έκτακτη κατάσταση θα ισχύσει για δύο εβδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παρατασή της.

Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ