ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Πάργα: 190 κτηριακές εγκαταστάσεις μη κατοικήσιμες

Σεισμός στην Πάργα: 190 κτηριακές εγκαταστάσεις μη κατοικήσιμες
ΙΝΤΙΜΕ

Προχωρά ο έλεγχος κτηριακών εγκαταστάσεων, που είχαν υποστεί ζημίες μετά το σεισμό της 21ης Μαρτίου στην Πάργα, παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊού, αλλά με τη λήψη όλων των αναγκαίων προφυλάξεων για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων.

Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) μετέβησαν από τη Θεσσαλονίκη στην περιοχή, από τις πρώτες ώρες και μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου, έχουν ελέγξει συνολικά 290 κτηριακές εγκαταστάσεις στις δημοτικές/τοπικές κοινότητες Καναλλακίου, Σκεπαστού, Ναρκίσσου, Καστρίου, Κορώνης, Σταυροχωρίου,Μαυζακαιίκων, Βουβοποτάμου, Αχερουσίας, Κυψέλης, Θέμελου, Άνω Σκαφιδωτής, Λούτσης (στο δήμο Πάργας), Ξηρολόφου, Παγκρατών, Σκανδάλου, Γαρδικίου, Γλυκής, Χόικας (στο δήμο Σουλίου), Σεριζιάνων, Παλαιοχωρίου Μπότσαρη και Ρωμανού (στο δήμο Δωδώνης).

Εξ αυτών, 100 κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν κριθεί κατοικήσιμες και 190 μη κατοικήσιμες.

Ο έλεγχος συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι αρμόδιες για τον κτηριακό έλεγχο, καθώς και ότι στη συνέχεια θα καταρτισθεί κατάλογος δικαιούχων και θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία θα καταθέσουν δικαιολογητικά για την έγκριση αποζημιώσεων.

Σοβαρές ζημιές στο κάστρο της Κιάφας

Η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου.

Το κάστρο της Κιάφας αποτελεί το πλέον εμβληματικό από τα μνημεία του κηρυγμένου ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου του Σουλίου.

2879089

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες που υπέστη το κάστρο το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803.

Οι ζημίες είναι εξαιρετικά σοβαρές, με κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, σε πολλαπλά σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του. Φθορές διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό του -κυρίως στην περιοχή των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού περιβόλου- τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ο σεισμός προκάλεσε και ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά στο έδαφος. Κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ