ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 28 νεκροί και 74 νέα κρούσματα στη χώρα μας

Κορωνοϊός: 28 νεκροί και 74 νέα κρούσματα στη χώρα μας
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 966 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς καταγράφηκαν 74 νέα. Συνολικά, έχασαν τη ζωή τους 28 άτομα στη χώρα μας. Οι 23 είναι άντρες και οι 5 γυναίκες ενώ η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 73 έτη.

Ακόμη 66 άτομα νοσηλεύονται, οι 65 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Παράλληλα, 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν γίνει 13.477 διαγνωστικά τεστ.

«Κανείς δεν έχει ανοσία στη νόσο, σιγά σιγά κάποιοι θα αποκτούν», είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως είναι σοβαρή και συνεχιζόμενη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ είπε πως η Κίνα έκλεισε τα σύνορά της σήμερα, γιατί φοβάται δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πλέον, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.



Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός δημόσιας Υγείας ξεκίνησε την αποστολή κλιμακίων με συνεισφορά των Γιατρών του Κόσμου σε περιοχές της Ελλάδα που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό ενώ ενίσχυσε και χρηματικά το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αναφορικά με τα τεστ για τον κορωνοϊό είπε πως τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό σε αυτή τη φάση. «Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας», είπε.



Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως σε μελέτη εκτίμησης κινδύνου εκτιμήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

«Τι θα βλέπαμε αν δεν είχαμε βάλει μέτρα. Εφιαλτικά τα σενάρια με 40 εκατ. θανάτους. Μιλούν και για ημίμετρα μόνο για ηλικιωμένους. Ακόμη και με ημίμετρα, 40% μείωση κοινωνικών επαφών θα σώζονταν 8 εκατ. ζωές. Όλοι πλέον υιοθετούν στρατηγικές ανάλογες με τις δικές μας. Η γρήγορα, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει σημαντικό αριθμό θανάτων».

«Κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε ημέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται» σημείωσε, ανακοινώνοντας ότι μία από τις νίκες αυτές, είναι ότι ήδη έχουν αποσωληνωθεί τέσσερις ασθενείς. Αναφέρθηκε επίσης στο εξιτήριο που έλαβε από το Αττικό Νοσοκομείο, η μητέρα που γέννησε, ενώ ήταν θετική στον κορωνοϊό.



«Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται απ' όλους μας» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως η μάχη εναντίον της νόσου συνεχίζεται και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Ακόμη είπε πως παρελήφθησε υγειονομικό υλικό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 11 τόνων το οποίο θα διατεθεί στα νοσοκομεία.



Ανακοίνωσε πως αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα κι άλλες ειδικές πτήσεις από διάφορους προορισμούς, με υγειονομικό υλικό.

«Κάθε μέρα πρέπει να βγαίνουμε νικητές και ο τρόπος είναι ένας, μένουμε στο σπίτι», υπογράμμισε.

Τόνισε πως η εντατικοποίηση ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα περισσότερα πρόστιμα.

«Όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να παραμείνουν για όσο τους συστήνεται. Είναι απαίτηση του ελληνικού λαού».

Ερωτώμενος για το εάν θα παραταθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας είπε πως:

«Τις επόμενες ημέρες δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για τα μέτρα που θα πάρουμε. Τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι και τα μελετάμε και τα αξιολογούμε καθημερινά. Δεν είναι ώρα για σενάρια και υποθέσεις. Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο, όσο ακραία και αν είναι».

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως περισσότερες από 3.100 κλίνες για τον κορωνοϊο έχουν διατεθεί ως τώρα.

«Κανένας πολίτης δεν έχει πληρώσει για το τεστ του κορωνοϊού. Τα ίδια ισχύουν και σε δημόσιο και σε ιδιωτικό. Οτιδήποτε χρειάζεται το σύστημα υγείας θα το παρέχουμε μη κοιτάζοντας τα χρήματα. Να εξασφαλίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό για να δουλέψει τις μέρες που πρέπει», είπε ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ