ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυστηρή προειδοποίηση Τσιόδρα για τη χρήση φαρμάκων

Κορωνοϊός: Αυστηρή προειδοποίηση Τσιόδρα για τη χρήση φαρμάκων
(AP Photo/Rick Bowmer)

Στην επικινδυνότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αναφέρθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο λοιμωξιολόγος αναφερόμενος στα φάρμακα, επεσήμανε πως μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία, έτσι και η χλωροκίνη σχετίζεται με πολλές παρενέργειες γι' αυτό πρέπει να χορηγείται αυστηρά με ιατρική παρακολούθηση.

Τα χημικά που περιέχουν χλωροκίνη είναι επικίνδυνα και μπορεί να επιφέρουν μέχρι και θάνατο, είπε υπογραμμίζοντας παραδείγματα από τις ΗΠΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε επιπλέον ένα φάρμακο, την μεφλοκίνη.

Πρόκειται για ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε για την ελονοσία.

«Και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί και αυτό όπως άλλα. Δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο», σημείωσε, λέγοντας πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως επιφέρει σε κάποιους ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανάκια για τον κορωνοϊό ούτε έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, όλα είναι υπό εξέταση.

Η μεφλοκίνη (mefloquine) έχει κύρια δράση «την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο».

Το φάρμακο εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων, εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει η νόσος του Covid-19 στα κύτταρα.

Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιατροβιολογική υπηρεσία (FMBA) οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα «αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορωνοϊό με βάση την μεφλοκίνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ