ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μανώλη Γλέζο - Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον Μανώλη Γλέζο - Μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Το τελευταίο «αντίο» είπαν στον εμβληματικό αγωνιστή της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζο, συγγενείς και φίλοι.

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο -όπως οι συνθήκες επιβάλλουν λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η γυναίκα του, Τζώρτζια, τα δυο παιδιά με τους/τις συζύγους τους και τα τέσσερα εγγόνια αποχαιρέτησαν τον Μανώλη Γλέζο, σε μια κηδεία που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πάνδημη.

Ειδικότερα, τελέστηκε στη μία το μεσημέρι στον ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε, στο παρεκλήσσι της Μητρόπολης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο «σύμβολο της Αντίστασης».

Παράλληλα, μεσίστια κυματίζει η ελληνική σημαία στον βράχο της Ακρόπολης προς τιμήν του ιστορικού αγωνιστή.

Πένθιμα χτυπούσαν οι καμπάνες και στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή στην Πάρο –μια από τις ιδιαίτερες πατρίδες του Μανώλη Γλέζου.

Μεσίστιες κυμάτιζαν οι σημαίες και στα δημοτικά και κοινοτικά καταστήματα των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών όλης της χώρας.



Η κηδεία του ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς, τελέστηκε δημοσία δαπάνη, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον «τελευταίο παρτιζάνο της Ευρώπης», ενώ ο τάφος προσφέρθηκε τιμητικά από τον δήμο Αθηναίων.

«Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις των ανθρώπων που τον γνώρισαν (…) τον συντροφεύουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της οικογένειάς του, που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς, o αγωνιστής Μανώλης Γλέζος έφυγε σήμερα Δευτέρα 30 Μάρτη από την ζωή. Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, στο οποίο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς και τη Διοίκηση, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, για τις άοκνες προσπάθειές τους, τις τελευταίες μέρες της ζωής του».

Ο Αρχιεπίσκοπος στην εξόδιο ακολουθία

«Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε το σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης σε ώρες συμφοράς της πατρίδος μας», τόνισε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την εξόδιο ακολουθία.

Επιπλέον, ανέφερε πως «μου έκανε την τιμή να γνωριστούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές. Υπόδειγμά του πάντοτε ήταν ο αδελφός του και η θυσία του. Σαν άνθρωποι μιλήσαμε πολλές φορές και για τις υπαρξιακές αγωνίες μας, για τα εσωτερικά μας προβλήματα και τις ανθρώπινες αδυναμίες και αναζητήσεις μας. Μου ζήτησε όταν έρθει η ώρα εκείνη που σφραγίζει τη γήινη ζωή να προστώ της νεκρώσιμης ακολουθίας και να διαβάσω "τα γράμματα της Εκκλησίας", όπως είπε. Η εκπλήρωση αυτής της επιθυμίας του οδήγησε τα βήματα μου σε τούτο τον χώρο για να ψάλλουμε όλοι μαζί: Αιωνία η Μνήμη του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ