ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας: Αν ακολουθούσαμε τακτική Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς στην Ελλάδα

Τσιόδρας: Αν ακολουθούσαμε τακτική Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ

«Αν ακολουθούσαμε την τακτική της Ισπανίας, θα είχαμε 2.265 νεκρούς στην Ελλάδα». Αυτό τόνισε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάρει σωστά και έγκαιρα μέτρα για να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Δεν θέλουμε να παρατείνουνε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα. Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το Σύστημα Υγείας όλοι μαζί. Τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.



Στους 53 οι νεκροί

Οι νεκροί στη χώρα μας έχουν φτάσει στους 53 έφτασαν ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.584.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίοδρας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 27 στην κοινότητα, ενώ, επιπλέον 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας. Συνολικά 119 είναι τα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διασωληνωμένοι είναι 91 ασθενείς, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 65 έτη. Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και το 75% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη και οι 39 εξ αυτών είναι άνδρες.

Ο ρυθμός της αύξησης θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως φαίνεται πως επιβραδύνεται είπε ο ίδιος, ωστόσο τόνισε πως τα στοιχεία που δίδονται δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά είναι ζωές.




Σε καραντίνα η δομή προσφύγων Ριτσώνας

Σε καραντίνα για 14 ημέρες έχει τεθεί η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορωνοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Ο υφυπουργός τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.




Υγειονομική «βόμβα» το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Παράλληλα, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Από τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, οι 119 είναι θετικοί στον ιό, δύο δείγματα ήταν ακατάλληλα και θα ληφθούν ξανά, ενώ τα υπόλοιπα βγήκαν αρνητικά.

Διευκρίνισε ότι όσοι είναι αρνητικοί στον ιό, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Αθήνας και στη συνέχεια θα επαναπατριστούν. Οι θετικοί στον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε απομόνωση εντός του πλοίου για περίοδο 14 ημερών.

Οι ασθενείς θα είναι υπό στενή παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό και στην αποβάθρα θα στηθεί μία σκηνή στην οποία θα προετοιμάζονται, θα φορούν τις ειδικές στολές δηλαδή, τα μέλη του ιατρικού προσωπικού.




Τέλος οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μύκονο μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος και συγκεκριμένα μίας 63χρονης που βρέθηκε θετική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και δημόσιων και ιδιωτικών έργων για 14 ημέρες.

Ο υφυπουργός έκανε έκκληση τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς, όπως είπε, η «κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης».

Ολοκληρώνοντας δεν απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.




ΔΗΜΟΦΙΛΗ