ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλες καταστροφές έφερε το κύμα κακοκαιρίας που «χτυπάει» τις τελευταίες ώρες τη χώρα, με αποτέλεσμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να κυρηχθούν οι Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά.

Στη Σκιάθο, η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Η Σκόπελος και ειδικότερα οι περιοχές Γλώσσα, Λουτράκι, Έλιος αλλά και η Χώρα, επλήγησαν από σφοδρή καταιγίδα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ποτάμια.

pilio


Πηγή: magnesianews.gr

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πάλι ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, καθώς η περιοχή επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κανει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Ο δήμαρχος Ζαγοράς, Παναγιώτης Κοτσάφτης, επικοινώνησε και με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τις ανάγκες που προκύπτουν εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας.

Πολλές είναι και η καταστροφές που σημειώθηκαν και στη Ξάνθη, όπου ο άερας και η βροχή παρέσυραν μαντρότοιχο από τα ΣΟΑ Ξάνθης σε έκταση περίπου 30 μέτρων.

Ο τοίχος έπεσε πάνω σε σταθμευμένα ΙΧ και προκάλεσε ζημιές σε τουλάχιστον ένα από αυτά.

Την ίδια ώρα σημειώθηκαν και πολλές πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία και διακοπές ρεύματος στην Κυψέλη, την ορεινή περιοχή τη Χρύσα και αλλού, σύμφωνα με το xanthinews.gr.

Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για σήμερα:

Αττική

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 900 μέτρα).
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα ανατολικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με ασθενέις βροχές μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές έως τις προμεσημβρινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια και τα παραθαλάσσια τμήματα. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά που από το μεσημέρι θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με σποραδικές βροχές μικρής έντασης. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ήπειρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές τοπικά έντονες στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Από το απόγευμα τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, που τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 και μέχρι το μεσημέρι στα βόρεια έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και τη νύχτα χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στην Κρήτη θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα δυτικά βόρειοι 7 με 8 μποφόρ και στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια θα εξασθενήσουν ενώ στα νότια θα ενταθούν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση απο το μεσημέρι. Στα νότια νότιων διευθύνσεων 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ