ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα λόγω κορωνοϊού

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Μέτρα για τη Μεγάλη Εβδομάδα λόγω κορωνοϊού
ΙΝΤΙΜΕ

Εγκύκλιο με την οποία καθορίζει το τρόπο τέλεσης των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας στους ναούς που υπάγονται στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του εξέδωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με αυτή, στην Κωνσταντινούπολη η θεία λειτουργία θα τελείται κεκλεισμένων των θυρών, ενώ στις μητροπόλεις του εξωτερικού οι αποφάσεις για τις ακολουθίες των Παθών θα αποφασίζονται από τους οικείους ποιμενάρχες, στα πλαίσια των αποφάσεων και οδηγιών των τοπικών κυβερνήσεων.

Επίσης, προκειμένου «να μην εμπεδωθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σε ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα» συνίσταται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών να γίνεται μόνον από ένα ναό σε κάθε επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στα μοναστήρια οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά από τις αδελφότητές τους, χωρίς την παρουσία προσκυνητών εκτός της μοναστικής κοινότητας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

«Καθώς συνεχίζεται η έκτακτος κατάστασις στον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, και εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα, συνήλθαν σήμερα, 8 Απριλίου, σε Σύσκεψη οι εν τη Πόλει Ιεράρχες του Θρόνου, κατά την οποία αποφασίστηκαν:

1) Από το Σάββατο του Λαζάρου και εξής οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται σε ένα Ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και κάθε μιας από τις παρακείμενες Μητροπόλεις, πάντοτε των θυρών κεκλεισμένων, με την μέριμνα και την επιστασία των οικείων ποιμεναρχών και του επόπτου κάθε Περιφέρειας.

2) Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει το ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας και μάλιστα κάτω από τις παρούσες δύσκολες συνθήκες. Όμως δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση. Γι᾿ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών να γίνεται μόνον από ένα Ναό σε κάθε Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και τούτο για να μην εμπεδωθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σε ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση θα γίνεται μόνον από τον Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θα τελούνται από τον σεπτό Προκαθήμενο και τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

3) Στις Επαρχίες του εξωτερικού τα λοιπά σχετικά θα αποφασίζονται από τους οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων και οδηγιών των τοπικών Κυβερνήσεων και των Υγειονομικών Αρχών.

4) Στα Πατριαρχικά Μοναστήρια, όπως έχει αποφασισθή, όλες οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται κανονικά από τις Αδελφότητές τους, χωρίς την προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί Αυτόν Ιεραρχία εύχονται σε όλους μία κατανυκτική Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα».

Απ' ευθείας μεταδόσεις από την ΕΡΤ

Μεγάλη Δευτέρα 13 Απριλίου
Ακολουθία του Νυμφίου: 18:00, ΕΡΤ3

Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου
Ακολουθία του Νυμφίου: 17.30, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Μεγάλη Τετάρτη, 15 Απριλίου
Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρος: 15:00, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου
Ακολουθία των Αχράντων Παθών: 17:30, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου
Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού: 18:00, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου
Ακολουθία της Αναστάσεως: 23:00, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου
Εσπερινός της Αγάπης: 11:00, ΕΡΤ3 από τον Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι

Απ' ευθείας μεταδόσεις από το OPEN

Ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN θα μεταδώσει απ' ευθείας τις εξής θείες ακολουθίες από τον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι:

Κυριακή 12 Απριλίου: Κυριακή των Βαΐων
09:30 Θεία Λειτουργία από τον Πάνσεπτο Ναό του Αγίου Γεωργίου (Φανάρι), χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου
10:00 Η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης από το Φανάρι, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου

Μεγάλο Σάββατο 18 Απριλίου
09:30 Η Ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης από το Φανάρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ