ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Αττική

Αγρότες: Εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Αττική
CNN Greece

Σοβαρά επεισόδια από το πρωί σε ολόκληρη την Αττική, σημειώθηκαν από την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ, Νικολέττα Παπάζογλου

Λίγο μετά τις 14:30 στο Σύνταγμα δύο άτομα που δεν προέρχονται από τους αγρότες –διαδηλωτές, άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς. Ο ένας συνελήφθη απ΄την αστυνομία, ενώ ο δεύτερος εντοπίστηκε από τους αγρότες, οι οποίοι και το παρέδωσαν στις αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίς το πρωί επεισόδια σημειώθηκαν στην Πλατεία Καραϊσκάκη μεταξύ αστυνομίας και αγροτών –οι οποίοι είχαν φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- όταν δυνάμεις των ΜΑΤ σταμάτησαν αγροτικό αυτοκίνητο που κουβαλούσε αγροτικά προϊόντα και υλικά για την κινητοποίηση των αγροτών.

Λίγο αργότερα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώθηκαν επεισόδια με εκτεταμένες ζημιές, όταν οι αγρότες από την Κρήτη που βρίσκονταν εκεί επιχείρησαν να εισέλθουν εντός του υπουργείου με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Μάλιστα η αστυνομία προχώρησε και σε τέσσερις συλλήψεις.

Επεισόδια μεταξύ αγροτών κι αστυνομίας με ρίψεις πετρών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης σημειώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο Χαϊδάρι, τη βασική πύλη των αγροτών που φτάνουν από την Πελοπόννησο στην πρωτεύουσα.

Η Λεωφόρος Αθηνών κατακλύστηκε από χημικά, όταν οι εξαγριωμένοι αγρότες έπειτα από την άρνηση της αστυνομίας να τους επιτρέψει την κάθοδο με τα τρακτέρ στην Αθήνα, άρχισαν να επιτίθενται στους αστυνομικούς με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Οι αγρότες έσπασαν και ένα περιπολικό και οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρήψη χημικών.

Μικρή ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 9 και στον Ισθμό της Κορίνθου καθώς η Αστυνομία απαγόρευσε στους περίπου 1000 αγρότες που βρίσκονταν εκεί να προχωρήσουν προς την Αθήνα.

Μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος του μπλόκου Κορίνθου, Φιάκας Παναγιώτης επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία και ενημέρωσε ότι μόλις φτάσουν στον ισθμό και οι υπόλοιποι αγρότες της Πελοποννήσου θα ξεκινήσει η συνέλευση όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο συνέχισης των κινητοποιήσεών τους.

Τα επεισόδια στο υπουργείο καταδίκασε με δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου

.
markopoulo

«Φρούριο» η Αθήνα

Πάνω από 5000 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για τα αγροτικά και όχι μόνο συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που αναφερόταν στην πρόθεση των αγροτών να εισέλθουν με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, εντολή της ΕΛ.ΑΣ. είναι να «μην περάσει κουνούπι».

Μάλιστα οι έλεγχοι της αστυνομίας έχουν επεκταθεί και σε τρένα και νταλίκες προκειμένου να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν τρακτέρ με προορισμό την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, στα μπλόκα των αγροτών επικρατεί αναβρασμός με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στην πρωτεύουσα.Τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά από τις εννιά το βράδυ για να διευκολυνθούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η δήλωση στο CNN Greece τoυ Παναγιώτη Φιακά από το μπλόκο Κορίνθου, πως σε περίπτωση που μπλοκαριστεί η μετακίνησή των αγροτών προς το κέντρο της Αθήνας θα ξεκινήσουν «πόλεμο». Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά «πόλεμο θέλουν, πόλεμο θα έχουν».

Την Παρασκευή το απόγευμα οι αγρότες θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Βάθης , στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από εκεί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα υπό την συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ενώ άγνωστο είναι πόσο θα παραμείνουν εκεί.

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει καλέσει και η ΑΔΕΔΥ η οποία προγραμματίζει συγκέντρωση αύριο στις 17:00 στην πλατεία Κλαύθμωνος.

Το Σάββατο το πρωί, οι αγρότες θα ξαναβρεθούν στο Σύνταγμα κλιμακώνοντας την κινητοποίηση τους. Την ίδια στιγμή το ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.

Η αστυνομία από την πλευρά της έχει εντολές να απαγορέψει την είσοδο σε τρακτέρ στην πρωτεύουσα. Για αυτό το λόγο θα υπάρχουν κλούβες των ΜΑΤ στα διόδια της Ελευσίνας, των Αφιδνών, του Χαϊδαρίου, αλλά και σε Άλιμο, Αγία Παρασκευή , όπως και στο Λιμάνι Πειραιά.

Επιπλέον, θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε σημεία όπως στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και τις υπόλοιπες εισόδους του δήμου Αθηναίων.

mat agrotes

Διαβάστε ακόμη

Ο Νίκος Τόσκας στο CNN Greece

Αγρότες επεισόδια: Σπάνε περιπολικό στο Χαϊδάρι

ΔΗΜΟΦΙΛΗ