ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Πτολεμαϊδα – Λέκκας στο CNN Greece: Η δόνηση εκδηλώθηκε σε περιοχή με μικρά ρήγματα

Σεισμός Πτολεμαϊδα – Λέκκας στο CNN Greece: Η δόνηση εκδηλώθηκε σε περιοχή με μικρά ρήγματα
INTIME NEWS

Απολύτως καθησυχαστικός ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, μετά και το σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:00 τη Μεγάλη Τετάρτη, στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του στο CNN Greece.

«Ήταν ένας σεισμός μικρού σχετικά μεγέθους, 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε ένα εστιακό βάθος μερικών μόλις χιλιομέτρων, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην Πτολεμαΐδα και στη γύρω περιοχή», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

«Εντάσσεται στη φυσιολογική σεισμικότητα της περιοχής, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας και βέβαια, όπως πάντοτε επιτηρούμε τον ελληνικό χώρο 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να βλέπουμε τη διαδικασία της εκδήλωσης της σεισμικότητας, αν και κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω των περιορισμών που ισχύουν για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας και ειδικότερα στην Πτολεμαΐδα, τα οποία να προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες, ο κ. Λέκκας τόνισε πως «πράγματι υπάρχουν κάποια ρήγματα, τα οποία δεν είναι μεγάλα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν, όμως, σεισμικές δονήσεις αυτού το μεγέθους όπως και αυτός. Είναι τα ρήγματα, ουσιαστικά, που συνδέουν τις πεδινές περιοχές της βόρειας και δυτικής Μακεδονίας».

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε 13 χλμ. ανατολικά – βορειοανατολικά της Πτολεμαΐδος.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κοζάνη, την Βέροια, την Καστοριά και την Φλώρινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ