ΕΛΛΑΔΑ

Πώς γίνονται τα τεστ του κορωνοϊού: Το CNN Greece στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ

Πώς γίνονται τα τεστ του κορωνοϊού: Το CNN Greece στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Παστέρ
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Το CNN Greece μπήκε στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), το οποίο από την αρχή της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας.

Ειδικοί εξηγούν στην κάμερα του CNN Greece τη διαδικασια ανίχνευσης του ιού, τονίζοντας παράλληλα πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αρνητική εξάπλωση της νόσου.

Τα τρία στάδια της διαδικασίας

Η βιολόγος Ελίνα Χορευτή εξηγεί ότι η όλη διαδικασία περιλαμβάνει τρία στάδια:

«Το πρώτο στάδιο είναι το στάδιο της δειγματοληψίας, της λήψης δείγματος από ασθενείς. Είτε αυτό γίνεται σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ή άλλες δομές, όπως είναι ας πούμε ένα γηροκομείο.

Το δεύτερο στάδιο αφορά στην παραλαβή του δείγματος και μετά. Έχει να κάνει με την απομόνωση του υλικού RNA, δηλαδή του γενετικού του υλικού, του κορωνοϊού.

Και το τρίτο στάδιο πλέον περιλαμβάνει την ανίχνευση του γενετικού υλικού με μοριακό τεστ στο οποίο θα φανεί αν ο ασθενής είναι θετικός ή όχι».

«Πλέον, μετά από ενάμιση μήνα επιτήρησης του SARS COV 2 στα εργαστήριά μας, έχουμε φτάσει στο σημείο να επανελέγχουμε ήδη θετικά δείγματα. Δηλαδή δείγματα ασθενών που έχουν νοσήσει από τον ιό, που νοσηλεύονται και μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες θέλουμε να δούμε αν ακόμα ανιχνεύεται ο ιός ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πλέον από το νοσοκομείο, ή να μεταφερθούν από ΜΕΘ σε απλό θάλαμο», σημειώνει η ίδια.

«Το εργαστήριο παραλαμβάνει γύρω στα 350 με 400 δείγματα την ημέρα. Βεβαια αυτός ο αριθμός μπορεί να ανέβει αρκετά, όπως την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε λάβει 694 δείγματα σε μία ημέρα. Σύνολο έχουμε ελέγξει 13.000 δείγματα από την αρχή, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα» συμπληρώνει και καταλήγει:

«Η ομάδα η οποία απασχολείται στο διαγνωστικό τμήμα αυτή την περίοδο, που ασχολείται με την ανίχνευση του SARS COV 2 αποτελείται από 12 άτομα τα οποία απασχολούνται αποκλειστικά στο εργαστήριο και οκτώ διοικητικούς. Όχι όλοι βέβαια σε μία μέρα και σε μία βάρδια, είναι με συγκεκριμένες βάρδιες ώστε να μην εξαντλείται το προσωπικό, για να έχουμε μια σωστή ροή στη διαδικασία και στην αποδέσμευση των αποτελεσμάτων».

Επανέλεγχος

«Στην ουσία εδώ έχουμε τα αποτελέσματα για τον επανέλεγχο που γίνεται σε κλινικά δείγματα ασθενών, που έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Για να απελευθερωθεί ένας τέτοιος ασθενής θα πρέπει να αρνητικοποιηθεί το αποτέλεσμα της μοριακής δοκιμής. Πολλές φορές, όμως, σε αρκετές περιπτώσεις βλέπουμε ότι ο ιός συνεχίζει να ανιχνεύεται σε αναπνευστικό δείγμα, ενώ ο ίδιος ασθενής δεν έχει συμπτώματα και έχει αναρρώσει πλήρως. Απλά, πέρα από τα σημαντικά επιστημονικά επιτεύγματα, όπως είναι αντιικές θεραπείες, εμβόλια, αυτό που αποδεικνύεται και με την πανδημία που εξελίσσεται, είναι πολύ σημαντική και σπουδαία η εφαρμογή όλων των κανόνων καλής υγιεινής», λέει ο Θάνος Κοσσυβάκης, μοριακός βιολόγος και προσθέτει:

«Αυτό που βοηθάει ακόμα πολύ στην Ελλάδα, είναι να τηρούμε αυτούς τους κανόνες υγιεινής. Αποφεύγουμε με τα χέρια μας να ακουμπάμε το πρόσωπό μας, αποφεύγουμε το συνωστισμό. Είναι πολύ σημαντικό ειδικά γι’αυτή την πανδημία όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες, αντιικές θεραπείες, ούτε το κατάλληλο εμβόλιο, όπως έχουμε στην περίπτωση για παράδειγμα της εποχικής γρίπης».

Όπως τονίζει ο ίδιος:

«Σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα σίγουρα έπαιξαν όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν αμέσως μόλις έγιναν γνωστά όλα τα κρούσματα στις υπόλοιπες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα βοήθησε πολύ ο περιορισμός, η αποφυγή του συνωστισμού, και βέβαια και όλα αυτά τα μέτρα που έχουν να κάνουν με τους κανόνες σωστής υγιεινής. Νομίζω πια μάθαμε ότι δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπό μας όταν έχει μεσολαβήσει επαφή με αντικείμενα που μπορεί να μολυνθούν από τον ιό».

«Όλα αυτά τα μέτρα για την προσωπική υγιεινή που έχει να κάνει με τα χέρια μακριά από το πρόσωπο, τα μάτια μας, σίγουρα βοηθάνε ακριβώς στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ