ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2.245 συνολικά

Κορωνοϊός: 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2.245 συνολικά
ΙΝΤΙΜΕ

Στους 117 έφτασαν οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρα, ανακοίνωσε έξι νέους θανάτους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστός ο θάνατος ακόμη ενός ασθενούς. Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 2.245, καθώς επιβεβαιώθηκε 10 ένα.

Λίγο μετά το τέλος της ενημέρωσης έγινε γνωστό πως έχασε τη ζωή του ένας 86χρονος άνδρας με καρδιολογικό πρόβλημα, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής, το τελευταίο 24ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους 6 άτομα. Εκ του συνόλου των θανόντων οι 30 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η μέση ηλικία των ατόμων που εξέπνευσαν είναι τα 74 έτη και το 90,5% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Παράλληλα, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 61 άτομα, 14 εκ των οποίων είναι γυναίκες. Το 84% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα είναι άνω των 70 ετών. Συνολικά 44 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο.

Εκ των 2.245 κρουσμάτων, τα 570 συνδέονται με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 950 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας έχουν ληφθεί συνολικά 54.344 κλινικά δείγματα.



Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να μπορέσουν οι πολίτες να βελτιώσουν την διατροφή τους, καθώς μπορούν να μαγειρεύουν σπιτικό φαγητό.

«Έχουμε περιορίσει δραστικά την διασπορά. Είναι σε επίπεδο Ρ-0 με Ρ-0,6 και κάτω», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

«Η μαγική λέξη (σ.σ. για την επιστροφή στην κανονικότητα) είναι η "απόσταση" και τα μέτρα προστασίας (π.χ. μάσκες). Είναι νωρίς να μιλήσουμε για μπάνια. Παρακολουθούμε τα ιατρικά δεδομένα και τι κάνουν οι άλλες χώρες και θα αποφασίσουμε σταδιακά», απάντησε ο καθηγητής σχετικά με το ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν ως προς την άρση των απαγορεύσεων.

Σε ερώτηση για τον χαμηλό αριθμό των τεστ στην Ελλάδα ο καθηγητής είπε: Όντως φαίνεται ότι κάποιες χώρες έχουν κάνει παραπάνω τεστ, αλλά με άλλα κριτήρια. Ήμασταν τυχεροί γιατί καταγράφαμε πολύ καλά την κορυφή των κρουσμάτων όσο είχαμε μικρή διαθεσιμότητα.

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Βήμα-βήμα η άρση των μέτρων - Πώς θα ξεκινήσει

Σημείωσε πως είναι «σημαντικό να ελέγχεις αυτούς που έχουν συμπτώματα, μετά ειδικές ομάδες πληθυσμού (εργαζόμενους σε ειδικές θέσεις), ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες. Θέλει μεγάλη προσοχή το πώς ανοίγεις το τεστ στον πληθυσμό. Θα γίνει, για τον μοριακό έλεγχο».

«Τα μέτρα θα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, εξέφρασε έναν μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες που τήρησαν τα αυστηρά μέτρα το Πάσχα, τονίζοντας πως ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη παρέλθει.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους», σημείωσε και συνέχισε αναφερόμενος στη συζήτηση σχετικά με την άρση των μέτρων.

«Η κυβέρνηση προετοιμάζεται, μελετώντας όλα τα δεδομένα», διαβεβαίωσε. Δήλωσε την κατανόησή του για την ανυπομονησία που υπάρχει, συμπλήρωσε ωστόσο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει με σταθερά βήματα και προσεκτικές κινήσεις.

«Τα μέτρα θα ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τις 27 Απριλίου», δήλωσε.



Όπως είπε, ο βασικός γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, η όποια άρση θα ξεκινήσει βήμα-βήμα όταν κριθεί ότι δεν υπάρχουν οι λόγοι που τα επέβαλαν. «Για οποιοδήποτε μέτρο θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση. Χρειάζεται υπομονή για να κερδίσουμε τη μάχη. Αν χαλαρώσουμε, τα αισιόδοξα σημάδια μπορούν να ανατραπούν».

Ακόμη, ο υφυπουργός γνωστοποίησε πως παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 27 Απριλίου. Θα είναι κλειστή της εξής ώρες: τις καθημερινές 14.00-22.00 και το ΣΚ 10.00-22.00.

«Τις τελευταίες 4 μέρες έφτασαν στην Ελλάδα 10 πτήσεις», είπε ακόμη, σημειώνοντας πως εξετάστηκαν όλοι οι επιβαίνοντες και βρέθηκαν 3 θετικά κρούσματα.

Τα τεστ στο Κρανίδι

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε σήμερα στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι, όπου εντοπίστηκε ένα θετικό δείγμα κορωνοϊού.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 470 ωφελούμενους καθώς και στους εργαζόμενους στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, του ΔΟΜ και της δομής και αναμένονται τα αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ