ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων
ΙΝΤΙΜΕ

Ενθαρρυντικά ήταν τα νέα που ανακοίνωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό. «Σήμερα ότι δεν έχει καταγραφεί κάποιος νέος θάνατος», δήλωσε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στην άρση των μέτρων. 

Αναφερόμενος στη συνεδρίασή της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, συζητώντας τη στρατηγική άρση των μέτρων, αλλά και την επιδημιολογική παρατήρηση την επόμενη μέρα και φαίνεται από δυο μαθηματικά μοντέλα , τόνισε ότι «ο δείκτης Ρ0 βρίσκεται πολύ κάτω από το 1 και έχουμε όλα τα εργαλεία να προβλέψουμε την καμπύλη της επιδημίας στο επόμενο διάστημα. Τα μέτρα μας έδρασαν και μείωσαν 80% τη διασπορά της νόσου στη κοινότητα».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κος Τσιόδρας είπε ότι θα μπορούμε με μεγάλη ασφάλεια να πούμε σε 7 ή σε 15 μέρες ποια θα είναι η πορεία της νόσου στην κοινότητα και «εκτίμηση της κατάστασης θα μπορεί να γίνεται ανά 7 ή 15 ημέρες. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα βοηθήσει να παίρνουμε αποφάσεις» ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανέφερε.

Ο ίδιος είπε, ότι αν υπάρξει έξαρση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, «αυτό μπορεί να επηρεάσει τα μέτρα ή την άρση των μέτρων σε αυτή την περιοχή. Θέλει προσοχή...»

Αναφερόμενος σε ένα άλλο ζήτημα που συζήτησε η επιτροπή, αυτό της χρήσης υφασμάτινης μάσκας στην επόμενη φάση, όταν οι πολίτες θα κυκλοφορούν, είπε ότι «η σύσταση για αυτή την περίοδο θα αφορά κλειστούς χώρους και θα γίνεται μετά από ειδική εκπαίδευση των πολιτών». Μάλιστα τόνισε, ότι οι οδηγίες αυτές θα δοθούν τις επόμενες μέρες στην επιτροπή. Συνεχίζουμε με αισιοδοξία και την τήρηση των μέτρων, ώστε να περάσουμε στην επόμενη φάση, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας στην αρχική του τοποθέτηση.

Τι θα καθορίσει το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για τα κριτήρια που θα καθορίσουν το άνοιγμα των σχολείων ή όχι, είπε ότι αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως «τι ακολουθεί και τι επηρεάζεται από το άνοιγμα των σχολείων, τις οικογένειες των παιδιών, το αν οι οικογένειες αυτές έχουν ευπαθή ομάδα στον περίγυρό τους, το αν δίνεται η ευκαιρία σε αυτά τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους με τον τρόπο που γίνεται ως τώρα, το αν υπάρχει τρόπος αυτές οι ευπαθείς ομάδες να απομακρυνθούν από το οικογενειακά περίγυρο σε ασφαλές περιβάλλον».

Φαίνεται ότι το κλείσιμο των σχολείων, όπως συζητήσαμε στην επιτροπή, είχε μια θετική επίδραση της τάξεως του 15-20% στον έλεγχο της επιδημίας, είπε. Θα δούμε με βάση ένα μαθηματικό εργαλείο που διαθέτουμε, πως το άνοιγμα των σχολείων θα επηρεάσει την πορεία της επιδημικής καμπύλης της χώρας μας. Θα το ξέρουμε πολύ γρήγορα, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να το πούμε. Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχουν ανοίξει τα σχολεία σε κάποιες χώρες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει και στη χώρα μας:

«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να γίνει αυτό, αλλά στην επιτροπή υπάρχουν πολλές εισηγήσεις και θα πρέπει να ληφθούν όλες υπόψη» σημείωσε.

Σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον κορωνοϊό

Επανερχόμενος στο ζήτημα της ανοσίας, ο Σ. Τσιόδρας είπε ότι «σταδιακά θα εκτεθούμε όλοι στον ιό. Αυτό που αποφύγαμε είναι να αρρωστήσουμε όλοι μαζί και να δοκιμάσουμε τις αντοχές του συστήματος υγείας». Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανοσία τουλάχιστον για έναν χρόνο, όπως έχει συμβεί και με άλλους κορωνοϊούς, αλλά αυτό μένει να διευκρινιστεί από τους ερευνητές μέσα στους επόμενους μήνες.

«Δεν έχουμε σαφή επιστημονικά δεδομένα ότι όσοι έχουν περάσει τη νόσο έχουν ξανακολλήσει τον κορονοϊό» σημείωσε. Υπάρχουν ορισμένοι λίγοι άνθρωποι που νόσησαν, ανέρρωσαν και εξακολουθούν να έχουν τον ιό στον οργανισμό τους, αλλά όχι απαραίτητα ενεργό, και «μάλλον δεν έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν τους άλλους». Ανέφερε τέλος, ότι με τον συνδυασμό των δυο τεστ, του μοριακού και του τεστ ανοσίας, θα μπορούμε την επόμενη μέρα να αναγνωρίζουμε γρήγορα ένα περιστατικό, να ιχνηλατούμε τις επαφές του και να αναγνωρίζουμε την επιδημία.

Κορωνοϊός: Τo επόμενo 24ωρo οι ανακοινώσεις για άρση των μέτρων

Ακέραια τα μέτρα έως τις 27 Απριλίου

Με τη σειρά του ο υφυπουγός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «κάθε μέρα που περνάει μας οδηγεί στο στόχο μας. Περιμένουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη σταδιακή άρση των μέτρων».

Τα περιοριστικά μέτρα είναι ακέραια ως τις 27 Απριλίου, τόνισε και σημείωσε:

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι 28 Απριλίου βγαίνουμε έξω και επιστρέφουμε στην κανονικότατα. Αυτό θα γίνει με αργά και σταθερά βήματα».

Επισήμανε ότι η επιστροφή θα είναι σταδιακή και προσέθεσε ότι σταδιακή άρση των μέτρων δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να έχουμε κρούσματα. «Τους επόμενους μήνες θα χρειαστεί πολλές φορές ανάλογα με τις εξελίξεις είτε να πατάμε φρένο είτε να επιστρέφουμε στη λήψη κάποιων περιοριστικών μέτρων εφόσον προκύπτουν επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία θα αξιολογούνται σε καθημερινή βάση πάντα σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα», σημείωσε.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η κυβέρνηση μεθοδικά επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο την ώρα που πρέπει θα παρουσίασει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο Κρανίδι, είπε πως «αυτή τη στιγμή επιστρέψαμε 177 δείγματα που βρίσκονται σε φάση εξέτασης στα ειδικά εργαστήρια», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της περιοχής να παραμείνουν στο σπίτι τους.

«Η εμπειρία από το Κρανίδι μας έδειξε πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πενήντα ένας ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επτά νέα κρούσματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.408, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 573 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 124 με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 55 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. O αριθμός των νεκρών παραμένει 121, εκ των οποίων 32 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Πενήντα ένας άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ