ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Ασθενείς παραμένουν θετικοί στον ιό 55 μέρες

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Ασθενείς παραμένουν θετικοί στον ιό 55 μέρες
INTIME/ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τρεις ασθενείς οι οποίοι είναι επί 55 μέρες θετικοί στον κορωνοϊό, προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στον Ant1 ο κ. Παναγιώτης Κολλάρας, διευθυντής ΕΣΥ, παθολόγος, λοιμωξιολόγος στο ΑΧΕΠΑ, «τα περιστατικά αυτά τα οποία νοσηλεύτηκαν, πήγαν καλά, είναι σπίτι τους, είναι άριστα στην υγεία τους, δεν έχουν κανένα πρόβλημα ούτε ιατρικό, ούτε εργαστηριακό, και ακόμα οι εξετάσεις που κάνουν δείχνουν ότι έχουν τον ιό».

«Είναι τρία τέτοια περιστατικά που έχουν φτάσει τις 55 μέρες θετικά για τον ιό. Αυτό δεν σημαίνει ότι μεταδίδουν. Κατά πάσα πιθανότητα, η προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν μεταδίδουν τον ιό, αλλά ανιχνεύεται στις εξετάσεις που κάνουμε και γι’αυτό το λόγο, επειδή δεν είμαστε σίγουροι, είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους, σε απομόνωση, ώστε δεν ξέρουμε σίγουρα ότι δεν μεταδίδουν. Ελέγχονται, είναι άριστα στην υγεία τους και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι σε μια ειδική παρατήρηση και προσέχουμε να δούμε μήπως συμβαίνει κάτι άλλο, όσο αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα», σημείωσε ο κ. Κολλάρας και πρόσθεσε:

«Αλλά το μήνυμα είναι ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό, να μην υπάρξει κανένας πανικός, θα πάνε όλα καλά. Πιστεύω τελικά ότι και αυτοί οι συμπολίτες μας θα πάνε καλά και στις επόμενες φάσεις θα αρνητικοποιηθεί ο ιός από τις εξετάσεις.

Απ’ότι φαίνεται δεν υπάρχει κάποιο άλλο νόσημα. Είναι μια παρατήρηση, είναι ένας καινούριος ιός, πολλά πράγματα είναι καινούρια και ένα από αυτά είναι και αυτό. Υποβάλλονται σε τεστ περίπου κάθε πέντε με επτά μέρα».



Ο ίδιος μίλησε και για τη σωστή χρήση της μάσκας: «Η μάσκα είναι ένα μέσο που απ’ότι φαίνεται προφυλάσσει. Πρέπει όμως να τη χρησιμοποιούμε σωστά. Όταν γίνονται λάθη, τότε δεν προφυλάσσει καθόλου, αντιθέτως μπορεί κάποιος να μολυνθεί με τη μάσκα».

«Προτού αποφασίσουμε να βάλουμε τη μάσκα, το πρώτο που κάνουμε είναι να έχουμε καθαρά χέρια. Καθαρίζουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό και μετά προχωράμε στο να βάλουμε τη μάσκα».

«Το καλύτερο απ’όλα είναι οι μάσκες μίας χρήσεως, και οι υφασμάτινες προφυλάσσουν αλλά σε λιγότερο ποσοστό. Ειδικά όταν τις φοράμε πολλές φορές, πιάνουν υγρασία, μπορεί να κάνουν κάποιες μικροτρυπούλες που δεν φαίνονται, υπάρχει ένα όριο στη χρήση τους. Με ασφάλεια μπορούμε 15 με 20 μέρες να τις χρησιμοποιήσουμε» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ