ΕΛΛΑΔΑ

Η μυστηριώδης νόσος σε παιδιά με κορωνοϊό – Πώς το εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας

Η μυστηριώδης νόσος σε παιδιά με κορωνοϊό – Πώς το εξηγεί ο Σωτήρης Τσιόδρας
AP Photo/Manish Swarup

Στις περιπτώσεις παιδιών που έχουν τον κορωνοϊό και πάσχουν από μία σοβαρή φλεγμονώδη νόσο αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Αρχικά, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως «έχει επανεξεταστεί το θέμα αυτό της Γαλλίας και της Αγγλίας, για το οποίο σας μίλησα και προχθές. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να αφορά μεγάλο αριθμό παιδιών. Ίσα - ίσα, είναι λιγότερα από 20 παιδιά αυτή τη στιγμή στα οποία έχει αναφερθεί».

Ενώ, εξήγησε ότι «Είναι ένα σύνδρομο που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki, ένα φλεγμονώδες σύνδρομο. Δεν φαίνεται ότι αλλάζει αυτά που ξέρουμε για τα παιδιά αυτά, τα σημαντικά σημεία τα οποία σας είπα. Μάλιστα, πολλοί κατηγόρησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας ότι προέβη πολύ γρήγορα και πολύ εσπευσμένα σε μια ανακοίνωση, η οποία πανικόβαλε τον κόσμο χωρίς λόγο».

Τέλος, τόνισε: «Το παρακολουθούμε. Δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα που ξέρουμε για τα παιδιά μέχρι σήμερα».

Η φλεγμονώδης νόσος έχει εμφανιστεί και στις ΗΠΑ, όπου τρία παιδιά λαμβάνουν θεραπεία.

Και τα τρία παιδιά, ηλικίας από 6 μηνών έως 8 ετών, λαμβάνουν θεραπεία στο Columbia University Medical Center της Νέας Υόρκης και όλα εμφανίζουν πυρετό και φλεγμονή στην καρδιά και την κοιλιακή χώρα.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο απολύτως πρώτο στάδιο, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι αυτό», δήλωσε ο δρ. Μαρκ Γκόρελικ.

Ο Γκόρελικ, παιδορευματολόγος και ανοσολόγος, δήλωσε ότι του ζήτησαν να εξετάσει τα παιδιά για το ενδεχόμενο να έχουν προσβληθεί από τη νόσο Kawasaki, μια ασθένεια που προκαλείται από κάποιο παθογόνο και προκαλεί σοβαρή φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς.

Ιταλοί και Βρετανοί γιατροί ερευνούν ενδεχόμενη σύνδεση μεταξύ της επιδημίας covid-19 και αυτής της σοβαρής φλεγμονώδους νόσου που παρουσιάζεται στα παιδιά τα οποία φτάνουν στα νοσοκομεία με υψηλό πυρετό και οίδημα στις αρτηρίες.

Οι έξι επιστημονικοί λόγοι που οδηγούν στην επανέναρξη των σχολείων

Στους έξι λόγους που οδήγησαν επιστημονικά στην σταδιακή επανέναρξη των μαθημάτων στα σχολεία αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας την Τετάρτη.

Ειδικότερα, επικαλούμενος τα τελευταία δεδομένα και την τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων, σχετικά με τον κορωνοϊό και τα παιδιά ανέφερε τα έξι επιστημονικά κριτήρια που συνέβαλαν:

  • Πρώτον, παρόμοια με δύο άλλους πολύ σοβαρούς κορωνοϊούς, τον ιό SARS και τον ιό MERS, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο συχνά στα παιδιά.
  • Δεύτερον, τα παιδιά εμφανίζουν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.
  • Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη, έως σήμερα, πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα.
  • Τέταρτον, τα παιδιά κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τα παιδιά κολλάνε τη νόσο περίπου τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και πάνω και 4 φορές λιγότερο από ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
  • Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Κατά την ενδελεχή διερεύνηση του πρώτου κρούσματος στη Γαλλία, ένα μολυσμένο παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές που εντοπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων άλλων παιδιά και καθηγητές. Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί με κορωνοϊό να κολλήσει κάποιον.
  • Έκτον, δεδομένα από πληθυσμιακές μελέτες στην Ιταλία, την Ισλανδία και τη Σουηδία, δείχνουν ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου (από παιδί σε γονιό).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ