ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά σύντομα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες - Ακολουθεί και το ραδιόφωνο

Ξεκινά σύντομα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες - Ακολουθεί και το ραδιόφωνο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ανάλογη διαδικασία θα υπάρξει και για τις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης.

Όπως ξεκαθάρισε, “η αδειοδότηση των τεσσάρων καναλιών αναφέρεται στα γενικού ενδιαφέροντος και πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια, ενώ για τα θεματικά και τα περιφερειακά κανάλια θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες”.

“Η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων”, τόνισε ο υπουργός για τις τηλεοπτικές άδειες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, υπογραμμίζοντας πως “δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία των καναλαρχών, είναι θέμα αστικής νομιμότητας”.

Αναφερόμενος στους ιδιοκτήτες και στις αγοραπωλησίες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, τους χαρακτήρισε καταπατητές, λέγοντας πως: “Καταπατά ένας ένα οικόπεδο και δεν το χρησιμοποιεί μόνο, το μεταβιβάζει κιόλας. Το ίδιο ακριβώς γινόταν με τις συχνότητες και με τις άδειες των καναλιών. Ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή κάτι που δεν του ανήκε, ανήκε στο κράτος, στον ελληνικό λαό, το οικειοποιείτο, το χρησιμοποιούσε και στη συνέχεια το πουλούσε. Αυτό. Είναι απλά καταπατητές”.

Όπως είπε ο ίδιος, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται πλέον, θα είναι η παραχώρηση άδειας “για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, έναντι αμοιβής και θα ανήκει στο κράτος. Και όταν περάσει ο χρόνος που έχει πάρει την άδεια θα επαναπροκηρύσσεται και θα ξανανανεώνεται η άδειά του”.

Ο υπουργός σημείωσε πως το τοπίο είναι θολό και στο χώρο του ραδιοφώνου, και πολύ σύντομα θα δοθεί για παρατηρήσεις μελέτη, η οποία είναι έτοιμη, προκειμένου να “πάμε στη σύνταξη του σχεδίου του χάρτη των συχνοτήτων”.

“Θα μπουν προδιαγραφές και για αυτούς που εκπέμπουν ήδη και για αυτούς που θέλουν να εκπέμψουν”, σημείωσε. Μάλιστα, μέσα στην εβδομάδα θα κληθεί και η ΕΙΡΑ να καταθέσει τις προτάσεις της, για να υπάρξει ξεκάθαρο πλαίσιο και στο ραδιοφωνικό τοπίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ