ΕΛΛΑΔΑ

Στις πλατείες δοκιμάζονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Κοσμοσυρροή σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό, Παγκράτι

Στις πλατείες δοκιμάζονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Κοσμοσυρροή σε Ακρόπολη, Λυκαβηττό, Παγκράτι

Ο καλός καιρός και η πανσέληνος έβγαλαν έξω τους Αθηναίους την Πέμπτη, με μεγάλες συναθροίσεις να παρατηρούνται σε Λυκαβηττό, Ακρόπολη αλλά και Παγκράτι. 

Οι αυστηρές προειδοποιήσεις της κυβέρνησης δεν πτόησαν τον κόσμο που ήθελε να δει απόψε το φεγγάρι. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψε το CNN Greece στον Λυκαβηττό όπου φαίνονται πολλά αυτοκίνητα και πολίτες, σε παρέες.

Αντίστοιχη εικόνα συνωστισμού υπάρχει και στην πλατεία του Βαρνάβα στο Παγκράτι που επικρατεί το... αδιαχώρητο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν από νωρίς και στην περιοχή της Ακρόπολης, και αφού έκαναν την βόλτα τους, έμειναν στον βράχο για να δουν την πανσέληνο.

Όσον αφορά την πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή, τα πράγματα την Πέμπτη ήταν ήσυχα, μετά από δύο βράδια έντασης, με την παρουσία της αστυνομίας να είναι αισθητή.

Και πάλι, όμως αργά το βράδυ κόσμος καθόταν στα παγκάκια με παρέες.

Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται επί ποδός για να διασφαλίσει την τάξη, ενώ ακούγεται μήνυμα από ντουντούκα, το οποίο αποτρέπει τον κόσμο από το να συγκεντρωθεί εντός της πλατείας για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Το μήνυμα του δημάρχου Αγίας Παρασκευής

Ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, σε γραπτή δήλωσή του νωρίτερα, έκανε λόγο για «μια μικρή ανεύθυνη μειοψηφία» και για τον κίνδυνο να τεθεί ο δήμος σε καραντίνα με σοβαρό οικονομικό αντίκτυπο.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ προς τη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω της πανδημίας, επέδειξαν υψηλό αίσθημα ατομικής, αλλά και κοινωνικής ευθύνης. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των μέτρων όλοι μας (ο καθένας με τις δυνατότητές του) τηρήσαμε με ευλάβεια τα μέτρα που πρότεινε η ομάδα των ειδικών επιστημόνων και υιοθέτησε η κυβέρνηση. Αν η κοινωνία έφτασε μέχρι εδώ με επιτυχία, αυτό οφείλεται διότι συνέδραμαν οι πολίτες», τονίζει αρχικά ο κ. Ζορμπάς και στη συνέχεια αναφέρει: «Οι θυσίες όλων μας, όμως, κινδυνεύουν από ανεύθυνες συμπεριφορές λίγων ατόμων, τις πιθανές συνέπειες των οποίων θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι. Ο δήμος μας θα κινδυνεύσει να τεθεί σε καραντίνα με ανυπολόγιστο οικονομικό αντίκτυπο».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγίας Παρασκευής «εκτός από νεαρά άτομα της πόλης μας, που διασκεδάζουν χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα, η πλατεία αυτή έχει γίνει "στέκι" ατόμων από άλλες περιοχές, αρκετοί εκ των οποίων επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά. Είναι γνωστές οι εικόνες καταστροφής από καταγγελίες συνδημοτών μας. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι κάποιοι άλλοι, άγνωστο ποιοι, κι αυτό αποτελεί ευθύνη της Αστυνομίας να το επιλύσει μετά από διαχρονικά αιτήματα των εκάστοτε Δημοτικών Αρχών, επιδίδονται στη διακίνηση ουσιών στο χώρο της πλατείας».

Και ο κ. Ζορμπάς καταλήγει λέγοντας: «Σε κάθε περίπτωση, ιδίως αυτή την κρίσιμη περίοδο, απευθύνω έκκληση, τόσο ως δήμαρχος όσο και ως ιατρός, σε όλους τους πολίτες να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε υπεύθυνη στάση και με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Κάθε ανευθυνότητα, μπορεί να επιφέρει καταστρεπτικά αποτελέσματα για όλους μας, ακυρώνοντας όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα. Αξίζει;».

Αυστηρά μηνύματα Χαρδαλιά

Στις επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχίζονται «για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», αλλά και στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά κάποιων που «μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες» αναφέρθηκε νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να προχωρήσουμε στην σταδιακή άρση των μέτρων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει με κόπο μέχρι στιγμής.

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί, γι' αυτό και η άρση των μέτρων, γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται», τόνισε ο υφυπουργός.



«Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν»

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά «σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορωνοϊός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία». Εκτίμησε ότι κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και «κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Αυτή η στάση, είπε, δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους πολίτες.

Όπως είπε, «έχουμε κατορθώσει με πολλές θυσίες να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου και υπάρχει «ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμούς της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης».

«Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών»

«Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Και το ότι δεν της ζήσαμε οφείλεται καθαρά ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει το στόχο μας, «έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, η οποία έως τώρα έχει αποτελέσματα. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η μάχη έχει κριθεί». Όπως είπε, ότι έχουμε καταφέρει το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία, που έχουμε δείξει στην τήρηση, των κανόνων.

«Έτσι μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτήν τη φάση, της νέας μας προσπάθειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ