ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ CNN Greece: «Το πρώτο μέρος που πήγα μετά το lockdown είναι η Ακρόπολη»

Ρεπορτάζ CNN Greece: «Το πρώτο μέρος που πήγα μετά το lockdown είναι η Ακρόπολη»
Λευτέρης Παρτσάλης/ CNN Greece

Με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία να υποδέχονται και πάλι σήμερα επισκέπτες, αρκετοί είναι οι τουρίστες που... ανηφορίζουν προς Ακρόπολη.

Περισσότεροι από 200 υπαίθριοι και ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια άνοιξαν τις πόρτες σήμερα (18/05) καθώς αίρονται βήμα-βήμα οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κάμερα του CNN Greece βρέθηκε στην Ακρόπολη και κατέγραψε τις πρώτες εικόνες από την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δείτε στιγμιότυπα στη gallery που ακολουθεί:

Στο CNN Greece μίλησε και ένας από τους τουρίστες που βρέθηκαν στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, σήμερα το πρωί:

«Έχω έρθει στην Ελλάδα με πρόγραμμα erasmus και είμαι εδώ, στην Αθήνα περισσότερους από δύο μήνες. Το πρώτο που ήθελα να κάνω μετά το lockdown είναι να έρθω στην Ακρόπολη. Μου αρέσει εδώ, είμαι λίγο τυχερός που ήρθα στην Ακρόπολη και δεν έχει πολύ κόσμο», δήλωσε ο νεαρός τουρίστας.

Σακελλαροπούλου από την Ακρόπολη: «Θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα»

Σε μία συμβολική κίνηση, στην Ακρόπολη βρέθηκε το πρωί, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, είναι η παγκόσμια Ημέρα Μουσείων και μετά από καιρό, ανοίγουν πάλι για το κοινό οι αρχαιολογικοί μας χώροι. Είναι μια σύμπτωση σχεδόν συμβολική: Από τη μία ο "ψηφιακός" εορτασμός της ημέρας, όπως τον αποφάσισε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων προσαρμοζόμενο στις εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι και από την άλλη η ελεύθερη περιήγηση στους ανοικτούς και επισκέψιμους τόπους, που σφράγισε η ιστορία και η τέχνη των προγόνων μας. Είναι μια γόνιμη συμπόρευση διότι χάρη στις νέες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα και αντικείμενα ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα μπορούμε με τον παραδοσιακό τρόπο να επικοινωνούμε και να αλληλεπιδρούμε με τα τεκμήρια του παρελθόντος.

Επισκέφθηκα πριν από λίγο με την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη την Ακρόπολη, αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού, το κάλλος και η αρμονία του οποίου έχουν εμπνεύσει και θα συνεχίζουν εσαεί να εμπνέουν ολόκληρο τον κόσμο. Τα μάρμαρα έλαμπαν στον ήλιο, όπως στον στίχο του Γιώργου Σεφέρη. Και με τη φροντίδα στα μοναδικά πολιτιστικά μας μνημεία, με την αγάπη και την αναγνώριση στη διαιώνια αξία τους -και την αυστηρή, βέβαια, τήρηση των υγειονομικών μέτρων- θα σηκωθούμε όλοι μαζί λίγο ψηλότερα».

Δείτε εικόνες από την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου, στη gallery που ακολουθεί:

Οι αρχαιολογικοί χώροι, που ανοίγουν ως ένα πρώτο βήμα για την «επανέναρξη» των πολιτιστικών υποδομών μετά την κρίση με τον κορωνοϊό, λειτουργούν με διευρυμένο θερινό ωράριο (08:00 το πρωί με 20:00 το βράδυ) και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Μεταξύ αυτών, η τήρηση των αποστάσεων στο 1,5 μέτρο, η εξασφάλιση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού επισκεπτών ανά αρχαιολογικό χώρο, η σήμανση ασφαλών διαδρομών περιήγησης, ο διαχωρισμός εισόδου-εξόδου και η τοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων από πλεξιγκλάς όπου είναι εφικτό και απαραίτητο (όπως στα Προπύλαια της Ακρόπολης) και, φυσικά, η εφαρμογή όλων των ειδικών κανόνων για τους χώρους υγιεινής. Επίσης, συστήνεται η χρήση προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

Υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας.

Δείτε παρακάτω, το ολιγόλεπτο βίντεο του ΥΠΠΟΑ, με τις υπέροχες εικόνες αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη, το Ολυμπιείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, που ‘συνοδεύουν’ οι εμβληματικοί στίχοι του Γ. Σεφέρη («Λίγο ακόμα, θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν' ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα»).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ