ΕΛΛΑΔΑ

Αλ. Βασιλικός: Γέφυρα βιωσιμότητας για επιχειρήσεις - εργαζομένους των ξενοδοχείων

Αλ. Βασιλικός: Γέφυρα βιωσιμότητας για επιχειρήσεις - εργαζομένους των ξενοδοχείων
Pixabay

Να χτιστεί μια γέφυρα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου μέχρι τις αρχές τις επόμενης σεζόν, ζητά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος μίλησε στο CNN Greece και εμφανίστηκε ταυτόχρονα αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλικό, οι Έλληνες ξενοδόχοι με υπευθυνότητα και προσοχή αντιμετωπίζουν τα νέα δεδομένα και αναμένουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στο ερώτημα αν κάποια ξενοδοχεία δεν θα ανεβάσουν τελικά ρολά, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τόνισε πως όλα θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα στήριξης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

«Το βασικό ζητούμενο για τον ξενοδοχειακό κλάδο είναι να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Βασιλικός, αναφέροντας πως υπάρχουν εποχικοί εργαζόμενοι που από πέρυσι το Σεπτέμβριο θα επιστρέψουν στην εργασία τους τον Απρίλιο του 2021.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας στον κλάδο των ξενοδοχείων θα διαδραματίσουν ο χώρος των αερομεταφορών αλλά και η πορεία της πανδημίας στις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία) που αποτελούν το βασικό τροφοδότη του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει μια παρακαταθήκη που πρέπει να κεφαλαιοποιήσει και αυτό είναι η επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας.

Αναφορικά με τη μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία, το οποίο κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος, ο κ. Βασιλικός δήλωσε πως είναι μέσα της προτάσεις του ΞΕΕ, τις οποίες έχει αποστείλει στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ξενοδοχείων, επισημαίνουν πως τα έσοδα αλλά και οι αφίξεις θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ο ελληνικός τουρισμός θα καταφέρει φέτος να «σώσει» μόλις οκτώ δισεκατομμύρια από τις περσινές τουριστικές εισπράξεις των 18,2 δισ. ευρώ, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου προβλέπουν πως περί τις 1.500 με 2.000 ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι.

Αρκετοί ξενοδόχοι προκειμένου να μετριάσουν τις ήδη σημαντικές ζημιές, τις οποίες έχουν καταγράψει λόγω του μπαράζ των ακυρώσεων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δεν θα ανοίξουν τα καταλύματά τους φέτος.

Μέχρι στιγμής οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι πως με κατεβασμένα ρολά θα παραμείνει ένα 30% των ξενοδοχειακών μονάδων.

Εκπρόσωποι της τουριστικής αγοράς σημειώνουν πως κάποιοι ξενοδόχοι είναι πιθανό να επαναλειτουργήσουν τα καταλύματά τους προς το φθινόπωρο, με δεδομένο όμως πως η πληρότητα θα είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και τις απώλειες που ήδη καταγράφουν.

Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως το πρώτο μεγάλο στοίχημα για είναι να σωθεί ο Ιούλιος ή έστω μέρος του, είναι να καταφέρουν να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία και να ανοίξουν οι βασικοί τουριστικοί προορισμοί.

Στην περίπτωση που υπάρξει ταξιδιωτική ροή τον Ιούλιο, υπάρχουν προσδοκίες πως η ζημιά θα περιοριστεί, ενώ σημαντικό είναι επίσης για τον κλάδο να δοθεί η αίσθηση της κανονικότητας και της ασφάλειας.

Ωστόσο, για να ξεκινήσει η σεζόν τον Ιούλιο θα πρέπει τα υγειονομικά πρωτόκολλα να είναι ρεαλιστικά και να μπορέσουν χρονικά οι επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες.

Επίσης θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις λόγω της υλοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Άλλη μία προϋπόθεση για να επανεκκινήσει ο τουρισμός το Ιούλιο είναι να ξεκινήσουν οι αεροπορικές συνδέσεις και οι πτήσεις τσάρτερ αλλά και να υπάρξουν νέες κρατήσεις και ένα ελάχιστο «πλαφόν» στις πληρότητες των ξενοδοχείων.

Φυσικά τα βλέμματα των ανθρώπων που ασχολούνται με τον τουρισμό είναι στραμμένα στο δίμηνο ΑυγούστουΣεπτεμβρίου, όπου παραδοσιακά αποτελεί, την πιο «δυνατή» περίοδο για τον κλάδο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί φέτος το καλοκαίρι στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σειρά μέτρων για την τόνωσή του.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η αύξηση στο κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ