ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα για το άνοιγμα του τουρισμού

Κορωνοϊός – Χαρδαλιάς: Η Πολιτική Προστασία είναι σε ετοιμότητα για το άνοιγμα του τουρισμού
Δελτίο τύπου / POOL

Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και αναφερόμενος στην Πολιτική Προστασία σημείωσε ότι έχει δυνατότητες υγειονομικής ενίσχυσης και από τα σώματα ασφαλείας και από τις Ένοπλες δυνάμεις.

Σε σχετική ερώτηση για το άνοιγμα του τουρισμού, τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τουρίστες και τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει αγωνία και μια ανησυχία και εξήγησε ότι υπάρχει σχέδιο από το κράτος.

«Αυτά τα ζητήματα δεν τα αντιμετωπίζουμε πρώτη φορά. Είναι ζητήματα που τα αντιμετωπίσαμε και στην προηγούμενη φάση. Το πώς γίνονται οι διακομιδές, πού γίνονται οι έλεγχοι, όλα αυτά αποτελούν τη βάση ενός πρωτόκολλου το οποίο δεν είναι οριζόντιο μεν, αλλά μπορεί και αντιλαμβάνεται τα πραγματικά δεδομένα και τα διαφορετικά δεδομένα που διαμορφώνονται ανάλογα με τα σενάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη προσέγγιση των ζητημάτων αυτών».

«Αυτά ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα που είχαμε την πανδημία. Σχεδιάσαμε για το σύνολο της επικράτειας, για όλες τις δομές Υγείας, από άκρη σε άκρη της χώρας για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και προετοιμαζόμαστε τώρα και για την καλοκαιρινή περίοδο», σημείωσε από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Είναι ένα σχέδιο που δεν ξεκινάει τώρα, συνεχίζεται κανονικά και είμαστε σε ετοιμότητα», συμπλήρωσε.

«Στο σχέδιο αυτό που υπάρχει κουμπώνει πάνω και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, με ό,τι σημαίνει αυτό. Η Πολιτική Προστασία σημαίνει ότι έχει δυνατότητες υγειονομικής ενίσχυσης και από τα σώματα ασφαλείας και από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά συνεργεία με ανθρώπους από το στρατό, νοσηλευτές, γιατρούς που κάνουν εξαιρετική δουλειά στα αεροδρόμια, στις πύλες ελέγχου. Θα κάνουμε ό, τι πρέπει και όπως πρέπει για να είμαστε σίγουροι 100% ότι δεν θα έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα σε οποιοδήποτε νησί μας, σε οποιοδήποτε σημείο εισόδου της χώρας μας».



Όπως είπε, από τη Δευτέρα 25 Μαΐου επιτρέπεται η μετακίνηση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού.

Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

«Οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί ακόμα και μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων» τόνισε επίσης ο κ. Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι από την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ.

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία, βγήκαμε πιο δυνατοί με μεγαλύτερη πίστη στον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ