ΕΛΛΑΔΑ

Έτσι θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί

Έτσι θα λειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί
ΙΝΤΙΜΕ

Διευκρινίσεις για τον τρόπο και τους κανόνες λειτουργίας των παιδικών και βρεφικών σταθμών της χώρας έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί της χώρας θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου, με κανόνες ακριβώς ίδιους με εκείνους που θα ισχύσουν για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων.

Αυτό σημαίνει λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά, ενώ εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

«Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών», ανέφερε ο υπουργός ενώ, σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργείας.

Μέριμνα στην καθαριότητα

Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην προμήθεια κατάλληλων αντισηπτικών και ειδών καθαριότητας για όλες τις αίθουσες σύμφωνα με τις οδηγίες. Η προμήθεια των ειδών αυτών γίνεται από τους Δήμους για τους δημοτικούς παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης ειδική μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την καθαριότητα των χώρων, ενώ σε περίπτωση που το υπάρχον προσωπικό για οποιαδήποτε λόγο δεν επαρκεί, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με σύμβαση έως 4 μηνών.

Το προσωπικό αυτό είναι αυτονόητο ότι μπορεί να απασχοληθεί σε άλλες ανάγκες και σε αντίστοιχα καθήκοντα καθαριότητας εσωτερικών χώρων όταν κλείσουν οι σταθμοί. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί προσωπικό το οποίο εργαζόταν σε δομές οι οποίες παραμένουν κλειστές όπως είναι τα ΚΑΠΗ.

Σημειώνεται πως οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν έως 31.7.2020, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, νεότερες ανακοινώσεις θα γίνουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, οπότε η επιτροπή θα αξιολογήσει τα νέα δεδομένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ