ΕΛΛΑΔΑ

Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 35 ερωτήσεις – απαντήσεις

Κτηματολόγιο: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μέσα από 35 ερωτήσεις – απαντήσεις
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη Δευτέρα 1η Ιουνίου 2020 ξεκινά το στάδιο της ανάρτησης στο Δήμο της Αθήνας, η οποία θα πραγματοποιηθεί, για πρώτη φορά, πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία κτηματογράφησης.

Πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης κατά την οποία οι πολίτες ελέγχουν για τελευταία φορά την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Η διαδικασία της ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού, έως τις 3 Αυγούστου και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.

Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες για το Κτηματολόγιο; Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» συγκέντρωσε 35 ερωτήσεις – απαντήσεις.

1 Τι είναι η ανάρτηση;

Πρόκειται για το στάδιο κατά το οποίο όλα τα στοιχεία που συλλέχθηκαν δίνονται στη δημοσιότητα, ώστε όλοι μας να είμαστε σε θέση να ενημερωθούμε και να ελέγξουμε την ατομική μας και τη δημόσια ακίνητη περιουσία.
Είναι σημαντικό οι όποιες διορθώσεις να γίνουν σ’ αυτήν τη φάση, όπου αρκεί μία (πλήρης) αίτηση κόστους 5 ευρώ. Τυχόν αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια οι απαιτούμενες διορθώσεις να γίνουν στο επόμενο στάδιο του Κτηματολογίου μέσω δικαστικής οδού με πολλαπλάσιο κόστος και χρονική καθυστέρηση.

2 Πώς γίνεται η ανάρτηση;

Τα δεδομένα της ανάρτησης είναι διαθέσιμα στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

3 Πόσο διαρκεί η ανάρτηση;

Δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού.

4 Πού πραγματοποιείται ανάρτηση αυτό το διάστημα;

Αύριο, 1η Ιουνίου 2020, ξεκινάει η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου της Αθήνας, μέσω της οποίας, μέχρι την 3η Αυγούστου 2020 (ή την 1η Οκτωβρίου 2020, αν είστε κάτοικος εξωτερικού) μπορείτε να ελέγξετε, να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας στο Κτηματολόγιο, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το 2100101010 (καθημερινές 9.00-17.00).

5 Ποιες περιοχές ακολουθούν;

Εντός του καλοκαιριού του 2020 θα πραγματοποιηθεί ανάρτηση σε περιοχές των περιφερειακών ενοτήτων: Κιλκίς, Ημαθίας, Λάρισας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

6 Πώς ενημερώνομαι για το ακίνητό μου;

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, με χρήση των κωδικών TΑΧΙSnet, αλλά προσοχή μόνο μέχρι τη λήξη της ανάρτησης.

Για τον Δήμο της Αθήνας (και σε άλλες περιοχές της χώρας) οι ιδιοκτήτες λαμβάνουν φάκελο με το σχετικό υλικό στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει. Επιπλέον, σε όσους δικαιούχους είναι διαθέσιμη η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνεται σχετική ειδοποίηση. Οσοι δικαιούχοι έχουν δηλώσει το ακίνητό τους και δεν βρίσκουν τα στοιχεία τους, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης. Διευθύνσεις και τηλέφωνα των Γραφείων Κτηματογράφησης θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

7 Τι πρέπει να κάνω άμεσα;

Ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει ο φορέας. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά την ιδιοκτησία σας.

Επιλέγοντας την ηλεκτρονική υπηρεσία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, μπορείτε να συμπληρώσετε ή να αλλάξετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση, τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Προσοχή, δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κ.λπ.

8 Τι πρέπει να κάνω μετά;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Είναι σημαντικό τυχόν σφάλματα και παραλείψεις να διορθωθούν σ’ αυτό το στάδιο (ανάρτηση) και όχι στην επόμενη φάση διορθώσεων, που απαιτεί πολύπλοκες, δαπανηρές και χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. δικαστική απόφαση).

9 Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία.

Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.
Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας. Επίσης, αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

10 Εάν είναι όλα σωστά;

Δεν απαιτείται από την πλευρά σας καμία ενέργεια. Σας προτείνουμε να αποθηκεύσετε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

Τα τελικά στοιχεία της κτηματογράφησης (με όλες τις τυχόν μεταβολές από τα στοιχεία της ανάρτησης π.χ. από αιτήσεις διόρθωσης, μεταβιβάσεις κ.λπ.) θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

11 Αν έχω απορίες ή αν χρειάζομαι επιπλέον πληροφορίες;

Επικοινωνήστε με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας σας.

12 Αν υπάρχουν σφάλματα;

Θα πρέπει να υποβάλετε σχετική αίτηση διόρθωσης. Η διαδικασία διαφέρει ανάλογα με το είδος των σφαλμάτων:
Αν υπάρχουν προφανή σφάλματα, συμπληρώνετε την Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς κόστος και δεν υπόκειται σε προθεσμία.

Για παράδειγμα:
-Eχει καταχωριστεί εσφαλμένα το πατρώνυμό σας.
-Eχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου.
- Eχουν καταχωριστεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου σας.
-Eχουν καταχωριστεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματός σας.
- Αν, τέλος, υπάρχουν πιο σοβαρά σφάλματα, συμπληρώνετε την Αίτηση Διόρθωσης.

Η αίτηση απαραίτητα πρέπει να συνοδεύεται με όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για τη θεμελίωσή της. Υποβάλλεται εντός προθεσμίας 2 μηνών, για τους κατοίκους εσωτερικού, και 4 μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού, και υπόκειται σε τέλος 5 ευρώ.

13 Ποια θεωρούνται σοβαρά σφάλματα;

Πρόκειται για περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται η ιδιοκτησία που δηλώσατε, υπάρχουν σφάλματα τα οποία αφορούν τα γεωμετρικά στοιχεία του ακινήτου σας (π.χ. εμβαδόν, όρια ιδιοκτησίας) είτε γίνεται αντικατάσταση (εκτοπισμός) δικαιωμάτων άλλου δικαιούχου (πλήρους/ψιλής κυριότητας, επικαρπίας). Για παράδειγμα:

-Είχατε υποβάλει δήλωση για ένα ακίνητο, αλλά δεν εμφανίζεται στο όνομά σας (δεν σας αναγνωρίστηκε η κυριότητα ή ποσοστό αυτής).
- Δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου.
- Η ιδιοκτησία σας βρίσκεται σε άλλη θέση.
-Το εμβαδόν (τετραγωνικά μέτρα) ή και το σχήμα του ακινήτου σας διαφέρουν σημαντικά από αυτά που δηλώσατε.

14 Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητο, μπορώ να το κάνω στην ανάρτηση;

Μπορείτε, με κάποιες προϋποθέσεις.

15 Θέλω να υποβάλω συμπληρωματικά στη δήλωσή μου κάποιο έγγραφο που εκκρεμεί.

Σε αυτήν την περίπτωση συμπληρώνετε την Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων (π.χ. πιστοποιητικό μεταγραφής του συμβολαίου σας).

16 Πώς πρέπει να δηλώσω ένα ακίνητο που απέκτησα με χρησικτησία και στην ανάρτηση φαίνεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη»;

Θα πρέπει να το δηλώσετε καταθέτοντας ένσταση κατά του πίνακα της ανάρτησης, την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσετε υποχρεωτικά και στο Ελληνικό Δημόσιο.

17 Τι ακολουθεί την υποβολή της αίτησής μου;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης λαμβάνει υπόψη το σύνολο των αιτήσεων (και των συνημμένων εγγράφων) και προβαίνει στις απαραίτητες διορθώσεις. Ειδικά στην περίπτωση της Αίτησης Διόρθωσης (διόρθωση των ορίων του ακινήτου γεωμετρικά εκτός ορίων/απόκλισης, εκτοπισμός δικαιούχων), το Γραφείο Κτηματογράφησης την αποδέχεται (συνολικά ή μέρος) ή την απορρίπτει συντάσσοντας έκθεση με πλήρη αιτιολογία.

18 Πώς θα ενημερωθώ για το αποτέλεσμα της αίτησής μου;

Ενημερωθείτε για την πορεία και το αποτέλεσμα της Αίτησης Διόρθωσής σας από την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

19 Αν από την αποδοχή της αίτησής μου επηρεάζονται και άλλοι δικαιούχοι;

Το Γραφείο Κτηματογράφησης ενημερώνει, με σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (ή με άλλο πρόσφορο τρόπο), όλους όσοι επηρεάζονται (θιγόμενοι) από τις διορθώσεις.

20 Τι πρέπει να κάνω αν λάβω ειδοποίηση ως θιγόμενος;

Εχετε προθεσμία 30 ημερών:

-Να δηλώσετε αν συμφωνείτε με την προτεινόμενη διόρθωση.
- Αν διαφωνείτε, θα πρέπει να υποβάλετε τη διαφωνία σας αναλυτικά, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τη θεμελιώνουν.

21 Τι ακολουθεί μετά;

Στη συνέχεια, το Γραφείο Κτηματογράφησης διαβιβάζει ολόκληρο τον φάκελο σε αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης, η οποία και θα αποφασίσει τελικά.

22 Μπορώ να εμφανιστώ ενώπιον της Επιτροπής;

Δεν προβλέπεται η συμμετοχή του κοινού στις συνεδριάσεις των Επιτροπών (παρά μόνο εφόσον προσκληθείτε από την Επιτροπή). Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να προσκομίζουν από πριν μαζί με την Αίτηση Διόρθωσης όλα τα έγγραφα που θεμελιώνουν την αντίρρησή τους.

23 Μπορώ να δω την ηλεκτρονική ανάρτηση όλων των ακινήτων μου;

Ναι. Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, αφού δημιουργήσετε τον προσωπικό σας κωδικό, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα στοιχεία της ανάρτησης που σας αφορούν.

Απαραίτητα στοιχεία είναι οι τρεις αριθμοί-κλειδιά, τα οποία αναγράφονται πάνω στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης: Αριθμός πρωτοκόλλου δήλωσης
• Κωδικός προσώπου
•Κωδικός ιδιοκτησίας.

Επίσης, μέσω της ίδιας εφαρμογής, μπορείτε να κάνετε την αναζήτηση όλων των ακινήτων των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί με τον ΑΦΜ σας, με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιείτε στις εφαρμογές TAXISnet.

24 Τι αλλάζει στη διαδικασία δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την ανάρτηση;

Μετά την έναρξη της ανάρτησης, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ. σύνταξη συμβολαίων, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, το οποίο εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν σχετικής αίτησης.

25 Εάν αποκτήσω νέα δικαιώματα σε περιοχή όπου γίνεται ανάρτηση:

Α. Απευθύνεστε στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να γίνει: Ελεγχος της δήλωσης • Υπολογισμός του τέλους • Εκτύπωση του Εντύπου Οφειλών Πάγιου Τέλους Κτηματογράφησης • Εκτύπωση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου.
Β. Καταβάλλετε το τέλος κτηματογράφησης στην τράπεζα.
Γ. Υποβάλλετε τα σχετικά έγγραφα στο Υποθηκοφυλακείο και εκείνο με τη σειρά του στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

26 Τι είναι η προανάρτηση;

Είναι ένα βοηθητικό στάδιο, που διαρκεί δύο μήνες και στο οποίο καλείστε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία των ιδιοκτησιών σας όπως έχουν προκύψει από την επεξεργασία της δήλωσής σας. Αν βρείτε ελλείψεις ή σφάλματα, μπορείτε να τα διορθώσετε εύκολα και ανέξοδα. Ετσι, αποφεύγετε μελλοντική άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα που απαιτούνται στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

27 Πώς ενημερώνομαι για την προανάρτηση στην περιοχή μου;

Εάν έχετε δηλώσει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λαμβάνετε σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail). Σε αντίθετη περίπτωση, θα χρειαστεί να ενημερωθείτε από το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης ή την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

28 Αυτήν την περίοδο πού γίνεται η προανάρτηση και τι ακολουθεί;

Τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020, ξεκίνησε η διαδικασία της προανάρτησης για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στις Δημοτικές Ενότητες Λαμίας του Δήμου Λαμίας στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας και Λιβαδειάς του Δήμου Λεβαδέων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.

-Πληροφορίες για τη Λαμία στο τηλέφωνο: 22310-34343 καθημερινές 8.00-16.00 και κάθε Τετάρτη 8.00-20.00.
-Πληροφορίες για τη Λιβαδειά στο τηλέφωνο: 22610-80105 καθημερινές 8.30-16.30 και κάθε Τετάρτη 8.30-20.30.

Θα ακολουθήσει το καλοκαίρι η προανάρτηση σε Αρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα.

29 Τι απαιτείται για να μπω στην ηλεκτρονική εφαρμογή και να δω τα στοιχεία που με αφορούν;
Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι οι κωδικοί εισόδου στο TAXISnet.

30 Τι πρέπει να κάνω άμεσα;

Ελέγξτε αν ισχύουν σήμερα τα στοιχεία επικοινωνίας που διαθέτει ο φορέας. Με τη συμμετοχή σας στη διαδικασία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» εξασφαλίζετε την άμεση επικοινωνία του Κτηματολογίου μαζί σας για κάθε θέμα που αφορά την ιδιοκτησία σας.

Επιλέγοντας την ηλεκτρονική υπηρεσία «ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, μπορείτε να συμπληρώσετε ή να αλλάξετε την ταχυδρομική σας διεύθυνση, τα τηλέφωνα και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Προσοχή, δεν είναι δυνατή η αλλαγή ονόματος, πατρώνυμου κ.λπ.

31 Τι πρέπει να κάνω κατά τη διάρκεια της προανάρτησης;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγξετε με προσοχή όλα τα στοιχεία του ακινήτου και του δικαιώματός σας. Για κάθε ακίνητο θα βρείτε δύο αρχεία:

Το πρώτο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα. Περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, τα στοιχεία των τίτλων, του δικαιώματος (π.χ. πλήρης/ψιλή κυριότητα, επικαρπία) και του ποσοστού σας. Επίσης, περιλαμβάνει πληροφορίες συνιδιοκτητών, βαρών και διεκδικήσεων.

Το δεύτερο είναι το Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος. Πρόκειται για απόσπασμα χάρτη, στο οποίο φαίνονται η θέση, το σχήμα και τα όρια του ακινήτου σας.

Επίσης, αναγράφονται το εμβαδόν του ακινήτου και η «αποδεκτή απόκλιση».

32 Εάν είναι όλα σωστά;

Δεν απαιτείται από την πλευρά σας καμία ενέργεια. Σας προτείνουμε να αποθηκεύσετε τα αρχεία αυτά στον υπολογιστή σας.

Θα ενημερωθείτε εκ νέου ηλεκτρονικά για την έναρξη της ανάρτησης, η οποία είναι η τελική φάση που θα πρέπει να επανελέγξετε τα στοιχεία σας. Η ανάρτηση θα είναι η τελευταία φορά που θα μπορείτε, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες, να διορθώσετε τυχόν ελλείψεις και σφάλματα στις ιδιοκτησίες σας.

33 Αν έχω απορίες ή αν χρειάζομαι επιπλέον πληροφορίες;

Επικοινωνήστε με το τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης και θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα στοιχεία της ιδιοκτησίας σας. Τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Γραφείων θα τις βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

34 Αν υπάρχουν σφάλματα;

Θα πρέπει να υποβάλετε Αίτηση Επανεξέτασης Στοιχείων στην οποία θα αναφέρετε τα σφάλματα που εντοπίσατε. Η αίτηση υποβάλλεται:
-Είτε ψηφιακά στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης.
-Είτε κατόπιν ραντεβού στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης.

35 Αν δεν έχω δηλώσει ένα ακίνητό μου, μπορώ να το κάνω στην προανάρτηση;

Μπορείτε, η διαδικασία συλλογής δηλώσεων συνεχίζεται κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ