ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Καθηγητής προβλέπει έλευση 6.000 - 10.000 ασυμπτωματικών τουριστών στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Καθηγητής προβλέπει έλευση 6.000 - 10.000 ασυμπτωματικών τουριστών στην Ελλάδα
AP Photo/Lefteris Pitarakis

Αναπόφευκτη είναι η έλευση τουριστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής, ο καθηγητής σημείωσε ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορωνοϊό στη χώρα μας και δεν θα παρουσιάζει συμπτώματα.

Η ύπαρξη κρουσμάτων και στις 29 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, είναι μια πραγματικότητα και αυτό συνδέεται με την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων προστασίας, εξήγησε ο κύριος Δερμιτζάκης.

«Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε», τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπτωματικοί και περίπου 600- 700 τουρίστες θα νοσήσουν με συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Γενετικής είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.



Η ελπίδα του να μπορούν οι χώρες να φτάσουν σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να «ανοίξουν» τα σύνορα τους, όπως οι 29 χώρες από τις οποίες θα μπορούμε να δεχτούμε τουρίστες, υπάρχει, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κύριος Δερμιτζάκης.

«Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία πάνε αρκετά καλά, έχουμε ελπίδα και πιστεύω πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά θα καταφέρουν να φτάσουν σε τέτοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να ανοίξουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τεστ για την είσοδο» υπογραμμίζει και εκφράζει τις αμφιβολίες του ταυτόχρονα για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αμερική θα είναι από τις χώρες που θα καταφέρουν το παραπάνω, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη Ιουλίου.

«Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε τα σύνορα μας για χώρες στις οποίες υπάρχει ερωτηματικό όσον αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχουμε τα τεστ για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ