ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Περισσότεροι οι πρόσφυγες από τους κατοίκους στο Καστελόριζο

Προσφυγικό: Περισσότεροι οι πρόσφυγες από τους κατοίκους στο Καστελόριζο
Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν με μικρές βάρκες στα ελληνικά νησιά (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Νέα πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα άνοιξαν οι διακινητές, με το Καστελόριζο να έχει «καταληφθεί» από εκατοντάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες.

Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων βρίσκονται περίπου 750 μετανάστες και πρόσφυγες από την Παρασκευή, την ώρα που οι μόνιμοι κάτοικοί του αυτή την εποχή δεν ξεπερνούν τους 250.

kastelorizoprosfyges1

Πηγή: Rodiaki.gr
Το γεγονός αυτό προβληματίζει έντονα την τοπική κοινωνία, αλλά και τις λιμενικές αρχές, καθώς όπως φαίνεται οι λαθραίοι διακινητές μεταναστών βρήκαν νέο «πέρασμα» στην Ευρώπη, μια που οι δυνάμεις επιτήρησης είναι ελάχιστες, όπως ελάχιστος είναι επίσης και ο αριθμός των λιμενικών και αστυνομικών που υπηρετούν στο Καστελλόριζο.

kastelorizoprosfiges1

Πηγή: Rodiaki.gr

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ροδιακή» μεταξύ των 740 ατόμων – προσφύγων που βρίσκονται στο νησί του Καστελλορίζου, περιλαμβάνονται πάνω από 300 γυναίκες και παιδιά.

Ο Δήμος έχει παραχωρήσσει έναν χώρο διαμονής, όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι κατάλληλος για να φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις.

kastelorizoprosfiges

Πηγή: Rodiaki.gr

Οι εθελοντές δίνουν καθημερινή μάχη για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια οι άνθρωποι αυτοί, που όπως λένε πλήρωσαν μέχρι και 2.500 ευρώ το άτομο για την μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Καστελόριζο «πρωταγωνίστησε» και στη Βουλή, όπου συζητείται το «Παράλληλο πρόγραμμα», με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα να διασταυρώνει τα ξίφη του με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια για το θέμα της αύξησης των προσφυγικών ροών στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων.

Οι αιτιάσεις του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του, καθώς ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων είναι δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση με τις δυνατότητες φιλοξενίας του νησιού, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Δρίτσα, ο οποίος είπε πως «έχουν γνώση οι φύλακες και κανείς υπηρεσιακά και πολιτικά δε μένει αδρανής μπροστά σε μια τέτοια περίπτωση».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τις τελευταίες ημέρες, «υπάρχει ειδική κινητικότητα στο Καστελόριζο», έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι το θέμα αντιμετωπίζεται καθώς, όπως ανέφερε, «ήδη εχθές ένα πλοίο παρέλαβε από το νησί 400 άτομα που είχαν ταυτοποιηθεί ενώ τα ξημερώματα έφθασε στο Καστελόριζο, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα παραλάβει άλλα 400 έως 500 άτομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ