ΕΛΛΑΔΑ

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη της ΠτΔ

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από Φαρμακονήσι - Αγαθονήσι, μια μέρα μετά την επίσκεψη της ΠτΔ
ΙΝΤΙΜΕ

Ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι στα 24.000 πόδια, στις 10:41 και τρία λεπτά αργότερα πέταξε πάνω από το Αγαθονήσι, επίσης στα 24.000 πόδια, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά τακτική.

Σημειώνεται πως μια μέρα νωρίτερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε στο Αγαθονήσι, με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για επίσκεψη της ΠτΔ σε «κατεχόμενα τουρκικά εδάφη», ανεβάζοντας τους τόνους της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας και συντηρώντας την τουρκική στρατηγική των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Τα τουρκικά μέσα παρουσιάζουν το ακριτικό νησί το οποίο επισκέφθηκε η Πρόεδρος ως τουρκικό έδαφος που ανήκει στο νομό Αϊδινίου.

Με πηχυαίους τίτλους η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, αλλά και η εθνικιστική κεμαλική Sozcu, όπως και άλλοι δικτυακοί τόποι που αναπαρήγαγαν τα δημοσιεύματα, κάνουν λόγο για «πρόκληση» από την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο και, διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις της, επιχειρούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως κατακτητή.

Η Yeni Safak μάλιστα έφτασε στο σημείο να γράψει στον δικτυακό της τόπο ότι «η Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή της στο εξωτερικό στη νήσο Εσέκ που υπάγεται στο δικό μας νομό του Αϊδινίου».

Ενδεικτικά οι τίτλοι των τουρκικών ΜΜΕ:

Sabah (φιλοκυβερνητική): «Πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας! Σκανδαλώδεις δηλώσεις στη νήσο Εσέκ (Αγαθονήσι)»

Hurriyet (φιλοκυβερνητική): «Μεγάλη πρόκληση από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

Karar (κεμαλική): «Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέφτηκε το υπό κατοχή Αγαθονήσι»

Sozcu (κεμαλική): «Πρόκληση στην Τουρκία από την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πρακτορείο Ειδήσεων DHA: «Πρόκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας: Επισκέφτηκε τη νήσο Εσέκ»

Τα δημοσιεύματα αυτά αποτελούν αναπαραγωγή για μία ακόμη φορά των γνωστών θέσεων που παρουσιάζονται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια και στηρίζονται στις καινοφανείς θεωρίες του πρώην γενικού γραμματέα του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, απόστρατου συνταγματάρχη Ουμίτ Γιαλίμ, ο οποίος έχει μόνιμο βήμα στα τουρκικά ΜΜΕ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα έχει υπό στρατιωτική κατοχή 16 τουρκικά νησιά, μεταξύ των οποίων και το Αγαθονήσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ