ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στη χώρα μας - 192 οι θάνατοι

Κορωνοϊός: 20 νέα κρούσματα στη χώρα μας - 192 οι θάνατοι
Φωτογραφία Αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Είκοσι νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3409, εκ των οποίων το 54.9% άνδρες αφορά άνδρες.

 

Εξ αυτών τα 766 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1900 (55.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 9 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

1 copy
2

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 192 θανάτους συνολικά στη χώρα. 61 (31.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

3 copy

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

4

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).

5

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 312775 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5508 (1.8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

6

Η «λευκή λίστα» της ΕΕ

Ανοίγει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε σήμερα η λίστα με τις 14 χώρες, οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να εισέρχονται από την 1η Ιουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς θεωρούνται «ασφαλείς», παρά την πανδημία του κορωνοϊού.

Το «πράσινο φως» έλαβαν ταξιδιώτες από την Αλγερία, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γεωργία, την Ιαπωνία, το Μαυροβούνιο, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρουάντα, τη Σερβία, την Τυνησία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη και την Ουρουγουάη. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Όπως γράφει το BBC, η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται έτοιμη να προσθέσει στη «λευκή λίστα» και την Κίνα, σε περίπτωση που το Πεκίνο ανοίξει τα σύνορα της χώρας και για τους Ευρωπαίους.

Οι περισσότεροι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης, που επιβλήθηκαν στη μεγάλη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο, έχουν πλέον αρθεί.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Όπως τονίζει το BBC, όμως, η Βρετανία αυτή την περίοδο διαπραγματεύεται «ασφαλείς αερογέφυρες» με αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η κρίση του κορωνοϊού να μην «φρενάρει» τις διακοπές των πολιτών της.

Η ευρωπαϊκή λίστα θα ανανεώνεται, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κάθε δύο εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ