ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικά: Αθώοι Λιακουνάκος και άλλοι 10 για τα ελικόπτερα Απάτσι

Εξοπλιστικά: Αθώοι Λιακουνάκος και άλλοι 10 για τα ελικόπτερα Απάτσι
ΙΝΤΙΜΕ

Στην αθώωση και των 11 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που απέρρεαν από τη σύμβαση προμήθειας 12 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Απάτσι (AH-64D Apache), προχώρησε ομόφωνα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η εν λόγω σύμβαση είχε υπογραφεί το 2003 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου μεταξύ του ΥΕΘΑ και της αμερικανικής εταιρείας BOEING.

Υποκατασκευάστρια της τελευταίας για την υλοποίηση του έργου είχε επιλεγεί η εταιρεία SONAK συμφερόντων του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, που φέρεται, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ότι προκάλεσε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο περί τα 27 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, το δικαστήριο μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι αποδιδόμενες σε βάρος των κατηγορουμένων πράξεις και ότι σε κάθε περίπτωση το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από την εν λόγω προμήθεια.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, πλην του επιχειρηματία, ήταν επίσης ο πρώην γενικός γραμματέας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρος Τραυλός, καθώς και πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Κατηγορούνταν κατά περίπτωση για απιστία και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η 3η κατά σειρά περίπτωση προμήθειας οπλικού συστήματος που ο Θ. Λιακουνάκος, κρίθηκε αθώος για τις πράξεις που αρχικά του είχαν αποδοθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ