ΕΛΛΑΔΑ

Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή

Ειδομένη: Εκατοντάδες πρόσφυγες κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή
EUROKINISSI

Ένταση επικράτησε πριν από λίγη ώρα στην Ειδομένη, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες, κυρίως Αφγανοί, που θέλουν να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων, έσπασαν το μπλόκο της αστυνομίας και κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή.

Οι Αφγανοί διαμαρτύρονται γιατί από την Κυριακή δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από τις αρχές της γειτονικής χώρας.

Στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ έχει δημιουργηθεί ‘ασφυξία’, μετά την απαγόρευση διέλευσης Αφγανών στην ΠΓΔΜ και την απαίτηση όλοι οι πρόσφυγες να κατέχουν διαβατήριο ή ταυτότητα καθώς δεν επαρκεί πλέον το υπηρεσιακό σημείωμα που λαμβάνουν από τις ελληνικές αρχές.

Περίπου 5 με 6 χιλιάδες είναι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες που επιθυμούν να εισέλθουν σε σκοπιανό έδαφος. Από την Κυριακή, τα Σκόπια σταμάτησαν να επιτρέπουν τη διέλευση Αφγανών από τα σύνορά με την Ελλάδα, μετά από ανάλογη κίνηση της Σερβίας, βορειότερα στον βαλκανικό διάδρομο. Μέχρι πρότινος επιτρεπόταν η διέλευση σε Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ Νατάλια Κορντίκι ανέφερε, όπως μεταδίδει το Associated Press, πως η απόφαση της ΠΓΔΜ ακολουθεί το 'ντόμινο' περιορισμών που είχε ξεκινήσει από βόρειους γείτονες.

"Η σερβική πλευρά σταμάτησε την είσοδο σε αφγανούς πρόσφυγες" είπε η εκπρόσωπος, λέγοντας πως το Βελιγράδι "δεν έδωσε εξήγηση" για την κίνησή του.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, χαρακτηρίζει το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια ως παραβίαση της συμφωνίας που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής.

"Ήταν μια εξέλιξη που παραβιάζει τη συμφωνία που κάναμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε στο κανάλι της Βουλής την Κυριακή, ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.

"Έχουμε ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις" πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας καθώς όπως είπε "η παραβίαση αυτή έγκειται στο ότι αλλάζει το Status quo".

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, από τη μεριά του προειδοποίησε ότι εάν έκλειναν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και έκλεινε η 'Βαλκανική Οδός', η Ελλάδα θα γινόταν "πάρκινγκ για όλους τους πρόσφυγες".

Διαβάστε επίσης:

Συνωστισμός προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ