ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Σε «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται η Ελλάδα

Προσφυγικό: Σε «πάρκινγκ» προσφύγων και μεταναστών μετατρέπεται η Ελλάδα

Δραματική επιδείνωση στο προσφυγικό για την Ελλάδα προκαλεί η απόφαση των αστυνομιών πέντε χωρών (Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία) να περιορίσουν την ημερήσια ροή προσφύγων σε 580 πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Σλοβενίας.

Οι αρχηγοί των αστυνομιών “υποχρεούνται να περιορίσουν την καθημερινή μετάβαση μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, σε αριθμό που θα επέτρεπε τον έλεγχο κάθε μετανάστη, σύμφωνα με τους κανόνες της Σένγκεν”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αυτό θα σημάνει περαιτέρω μπλοκάρισμα τον προσφύγων εντός ελληνικής επικράτειας, καθώς αυτή τη στιγμή, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για ζητήματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό, υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Η ίδια επεσήμανε πως η Κομισιόν προετοιμάζει ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

diadromi

Στο μεταξύ ,συνάντηση αρχηγών αστυνομίας βαλκανικών και δυτικοευρωπαϊκών χωρών, που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας, στο Βελιγράδι, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν ασάφειες στη συμφωνία για τη λειτουργία του ενιαίου κέντρου ελέγχου των προσφύγων στη Γευγελή, και πρέπει να διευκρινιστεί αν όσοι λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εισόδου μπορούν ανενόχλητα να συνεχίσουν το ταξίδι. “Αυτή τη στιγμή στη Σερβία βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων μόνο οι 38 κατέθεσαν αίτηση για την παροχή ασύλου”, σημείωσε και πρόσθεσε πως στην Ευρώπη δεν υπάρχει ενότητα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όλα αυτά, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η χθεσινή παρέμβαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει». Ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, μάλιστα έχει προειδοποιήσει πως την άνοιξη αναμένεται σημαντική αύξηση των προσφυγικών ροών λόγω βελτίωσης του καιρού.

Β. Φάιμαν: Δεν μπορεί η Ελλάδα να ζητά από την Αυστρία να πάρουμε όλους τους πρόσφυγες

Σε συνέντευξη του ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν σήμερα τονίζει πως η Αυστρία θα υποστηρίζει πάντα την Ελλάδα στο θέμα εμπόδισης μιας πολιτικής λιτότητας, αλλά δεν μπορούν να στέλνονται όλοι οι πρόσφυγες στην χώρα του.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να επαναπαύονται ότι όλοι οι
πρόσφυγες μπορούν να στέλνονται στην Αυστρία”, τόνισε ο Φάιμαν.

Όπως είπε, τη θέση του αυτή είχε γνωστοποιήσει και στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνομιλία τους στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την επανέλαβε σήμερα σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα ‘Κουρίρ’.

“Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητά από την Αυστρία να δεχθεί 200.000 ανθρώπους τη στιγμή που η Ελλάδα την περασμένη χρονιά δέχθηκε 11.000 αιτούντες άσυλο και η Αυστρία 90.000”, ανέφερε ο Φάιμαν σχετικά με της αντιδράσεις της Αθήνας απέναντι στη στάση της Βιέννης.

Το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου. Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέψει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ