ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή της ΔΙΣ στον Τσίπρα για τις επισκέψεις στα σχολεία

Επιστολή της ΔΙΣ στον Τσίπρα για τις επισκέψεις στα σχολεία
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρόκειται να θέσει η Εκκλησία της Ελλάδος το θέμα των επισκέψεων ιεραρχών στα σχολεία, μετά και το πρόσφατο περιστατικό με την άρνηση εκπαιδευτικών να επιτρέψουν ομιλία μητροπολίτη μέσα στην τάξη.

Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κατά την οποία εκφράστηκε η δυσαρέσκειά της και ομοφώνως αποφασίστηκε να υπάρξει επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο.

Εκπαιδευτικοί έχουν διαμαρτυρηθεί για τις επισκέψεις του μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ σε σχολεία της περιοχής ενώ ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης διευκρίνισε πως δεν είναι αλήθεια ότι το Υπουργείο επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία και να υποκαθιστά τους εκπαιδευτικούς, πολύ περισσότερο να «συνδιδάσκει» ή να «επιτηρεί τους εκπαιδευτικούς», ενώ πρόσθεσε πως οι επισκέψεις του κ. Γαβριήλ έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη διευθυντών σχολείων και αποκλειστική τους ευθύνη.

Ανάλογο επεισόδιο όμως συνέβη και στην Θεσσαλονίκη, όταν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος θέλησε να κάνει μια ομιλία σε σχολείο, όμως οι αρμόδιοι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος έστρεψε τα βέλη του κατά του υπουργού κάνοντας λόγο για διωγμό υπό τις εντολές Φίλη.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Παιδείας ο οποίος ανέφερε ότι «η εγκύκλιος θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μη μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστούν η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στον χώρο του σχολείου, όχι όμως την ώρα του μαθήματος,» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Στη συνέχεια ο κ. Άνθιμος ανασκεύασε με ανακοίνωσή του αναφέροντας ότι «θέμα υπήρξε, αλλά ας μην αποδίδωμε ευθύνες και μάλιστα συγκρούσεις και «κεραυνούς» του κ. Άνθιμου εναντίον του υπουργού κ. Φίλη, αφού δεν υπήρξαν.

Από την πλευρά της η ΟΛΜΕ συντάσσεται με το υπουργείο Παιδείας: «Κανείς εξωθεσμικός δεν μπορεί να κάνει κατήχηση και να παρεμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το πρώτο και τον τελευταίο λόγο μέσα στην τάξη τον έχει ο υπεύθυνος καθηγητής που ασκεί το παιδαγωγικό και μαθησιακό έργο εκείνη την ώρα και κανείς άλλος δεν μπορεί να υπεισέλθει σε αυτό,» σύμφωνα με δήλωση στην Εφημερίδα Συντακτών, του αντιπροέδρου της ΟΛΜΕ, Θεόδωρου Μαλαγάρη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ