ΕΛΛΑΔΑ

Η Ειδομένη θα εκκενωθεί μόλις ολοκληρωθούν τα κέντρα φιλοξενίας

Η Ειδομένη θα εκκενωθεί μόλις ολοκληρωθούν τα κέντρα φιλοξενίας
EUROKINISSI/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στα κέντρα φιλοξενίας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της κατασκευής τους, θα μετακινηθούν τις επόμενες ημέρες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

“Είναι προς το συμφέρον των μεταναστών να μετακινηθούν σε κατάλληλες για τη φιλοξενία τους υποδομές και θα προχωρήσουμε με προσοχή στην εκκένωση, αλλά θα εξηγήσουμε σε όλους ότι μέχρι νεωτέρας δεν υπάρχει δυνατότητα γι' αυτούς να περάσουν τα σύνορα. Δεν έχει νόημα να μένουν εδώ”, εξήγησε ο κ. Κυρίτσης στο γερμανικό περιοδικο Spiegel online.

Πολλοί πρόσφυγες, ωστόσο, δεν θέλουν να χάσουν την ελπίδα τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται σε διακινητές, αναφέρει το περιοδικό. Ελληνικές και σκοπιανές διωκτικές αρχές αναφέρουν από κοινού, ότι ένα ξενοδοχείο στους Ευζώνους, 500 μέτρα μακριά από τα σύνορα, λειτουργεί ως σημείο συνάντησης. Οι διακινητές υπόσχονται στους πρόσφυγες πως διασχίζοντας μια πορεία οκτώ ωρών μέσα στο δάσος, θα μπορούν να περάσουν στην άλλη μεριά και να φτάσουν στην πόλη Σελέμη. Όπως επισημαίνει το περιοδικό, το κόστος για την παράνομη διακίνηση ανέρχεται στα 800 ευρώ.

Την ίδια ώρα, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες στοιβάζονται στον αυτοσχέδιο καταυλισμό που εδώ και μέρες έχει στηθεί στην Ειδομένη, καθώς τα σύνορα προς τον βαλκανικό διάδρομο παραμένουν κλειστά.

Οι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες δίνουν για άλλη μια μέρα μάχη με τις λάσπες, το κρύο και τη βροχή, έχοντας περάσει ακόμα μια νύχτα σε βρεγμένες και πλημμυρισμένες σκηνές, που έχουν στηθεί και στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό, ο οποίος είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Πάντως την Τετάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό, στην Ελλάδα βρίσκονται 35.945 πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ