ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική Αστυνομία: Που εστιάζει τις έρευνες για το φυλλάδιο της Ειδομένης

Ελληνική Αστυνομία: Που εστιάζει τις έρευνες για το φυλλάδιο της Ειδομένης

Τους επιτήδειους που με τα φυλλάδια που μοίρασαν στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες της Ειδομένης, πούλησαν ελπίδα ότι θα μπορούσαν να περάσουν στα Σκόπια, ψάχνει η ελληνική αστυνομία.

Υψηλόβαθμα στελέχη έλεγαν στο CNN Greece ότι ήταν κάτι «πολύ καλά οργανωμένο που έπαιξε με την "δίψα αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν το ταξίδι για την Ευρώπη».

Οι πρώτες πληροφορίες έφτασαν χθες νωρίς το πρωί στην ΕΛΑΣ και λίγη ώρα αργότερα στα χέρια αστυνομικών στην Ειδομένη έπεσε και το επίμαχο χαρτί.

Οι Αρχές εξετάζουν τρία ενδεχόμενα:

α) να πρόκειται για δουλεμπόρους που θέλουν να συνεχίσουν να κερδίζουν χρήματα με τα δρομολόγια αυτά,

β) να πρόκειται για μέλη ΜΚΟ με ύποπτο ρόλο

γ) να είναι άτομα ακόμα και του αντιεξουσιαστικού χώρου, που θέλουν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους για πολιτική ανοιχτών συνόρων.

Πάντως το χαρτί που μοιράστηκε στους πρόσφυγες έδινε συγκεκριμένη ώρα ραντεβού για να ξεκινήσουν στις δυο το μεσημέρι.

Ήταν γραμμένο στο αραβικά και ανέφερε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα σύνορα δεν έκλεισαν και ότι αν ακολουθούσαν οι πρόσφυγες τη διαδρομή που τους έλεγαν θα έβρισκαν στο «τέλος του φράχτη μια τρύπα που θα τους οδηγούσε στα Σκόπια».

Επίσης, το έγγραφο ανέφερε ότι «η Γερμανία δέχεται κανονικά μετανάστες» και υπήρχε η προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να δει το σημείωμα αστυνομικός και δημοσιογράφοι.

Περίπου 2000 πρόσφυγες και μετανάστες πίστεψαν στο περιεχόμενο του κειμένου και αφού ταλαιπωρήθηκαν στις λάσπες ,νηστικοί, μέσα στις κακουχίες τελικά έφτασαν στα Σκόπια όπου συνελήφθησαν από τις Αρχές της γειτονικής χώρας και τώρα κρατούνται για να απελαθούν ξανά από σήμερα το πρωί και πάλι στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ