ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρόφυγες θα κρατούνται μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου

Οι πρόφυγες θα κρατούνται μέχρι την εξέταση του αιτήματος ασύλου
REUTERS

Τούρκοι αξιωματούχοι έφτασαν σήμερα στη Λέσβο για να συνδράμουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την ανακοπή των προσφυγικών ροών που έφερε την Ευρώπη στα όρια της συνοχής της.

Την επομένη της συμφωνίας, οι αρχές κατέγραψαν 1.662 ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, διπλάσιους από ότι ήταν πριν την συμφωνία.

Τα ξημερώματα, σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε 54 πρόσφυγες και μετανάστες στην ανοιχτή θάλασσα και τους μετέφερε στο λιμάνι της Λέσβου. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται στο νησί 698 αφίξεις.

Δύο ώρες αργότερα, το ίδιο σκάφος περισυνέλεξε άλλους 44 ανθρώπους από το Κονγκό και την Σιέρα Λεόνε. Μια γυναίκα είχε μαζί το μωρό της, μόλις λίγων μηνών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται στο hot spot της Μόριας ώστε να καταγραφούν και να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, αν το επιθυμούν.

Οι περισσότεροι δηλώνουν άγνοια για την συμφωνία και για το γεγονός ότι τώρα θα πρέπει να τίθενται υπό κράτηση ενώ τα αιτήματα για άσυλο θα προωθούνται ταχύτερα. Στην περίπτωση που δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου, θα επαναπροωθούνται πίσω στην Τουρκία.

Πριν την συμφωνία της Παρασκευής, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ήταν ελεύθεροι να περιφέρονται εκτός των καταυλισμών και να μεταφέρονται με πλοία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τώρα, θα κρατούνται μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου και αυτοί που δεν ικανοποιούν τα κριτήρια θα επιστρέφονται στην Τουρκία, από τις 4 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ