ΕΛΛΑΔΑ

Αρνούνται να μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες

Αρνούνται να μεταφερθούν από το λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες

Πούλμαν για την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προσήλθαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες, ωστόσο αρνήθηκαν να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την πρωινή καταμέτρηση υπάρχουν 4629 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι, και όλα κυλούν ήρεμα.

IMG 9188

Τους δόθηκε μεσημεριανό φαγητό, ενώ σημειώνεται ότι αύριο θα επιχειρήσουν ξανά να τους μεταφέρουν με πούλμαν σε κέντρα φιλοξενίας.

IMG 9190

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες απελάσεις «παράτυπων μεταναστών» στα τουρκικά παράλια, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας και στους χώρους που βρίσκονται οι πρόσφυγες παραμένει οριακή.

IMG 9187

Οι απελπισμένοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα, λένε όσοι γνωρίζουν καλά τα ζητήματα που αφορούν την προσφυγική κρίση και προειδοποιούν ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Χίο μπορεί να είναι απλά μια μικρή ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν μόλις το σύνολο των προσφύγων συνειδητοποιήσει τι σημαίνει πρακτικά η εφαρμογή της συμφωνίας.

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει στον Observer ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης:

Προσφυγικό: Στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της συμφωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ