ΕΛΛΑΔΑ

Πάπας: Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Πάπας: Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι
Πάπαας Φραγκίσκος REUTERS/Alkis Konstantinidis

«Η Λέσβος έγινε ένα λιμάνι για πολλούς μετανάστες και γι αυτό το λόγο βρίσκομαι κι εγώ εδώ σήμερα», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πολίτες που τον περίμεναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης κι ευχαρίστησε «τον Θεό που μου έδωσε την ευκαιρία να έρθω εδώ».

«Θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό που παρά τις δυσκολίες μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες», συνέχισε ο Ποντίφηκας και εξήρε την παρουσία και των εθελοντών που προσφέρουν τη βοήθειά τους προς τους πρόσφυγες.

Επανέλαβε την έκκλησή του για υπευθυνότητα και αλληλεγγύη μπροστά σε μια τόσο δραματική κατάσταση.

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος και πρόσθεσε πως σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τον αδελφό και την αδελφή, που ξέρει να χτίζει γέφυρες, είπε ο Πάπας απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μυτιλήνης, σημειώνοντας με νόημα πως τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις.

«Είναι επιτακτικό να εργαστούμε για να εξαλειφθούν οι αιτίες αυτής της δραματικής πραγματικότητας. Είναι αναγκαίο να χτίσουμε την ειρήνη εκεί όπου ο πόλεμος έφερε καταστροφή και θάνατο», είπε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ανανεώνω την ευχή να έχει επιτυχία η πρώτη παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδος κορυφής που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη τον ερχόμενο μήνα, είπε ο Πάπας σημειώνοντας πως από κοινού μπορούν και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις στο σύνθετο πρόβλημα των προσφύγων και σε αυτό είναι απαραίτητη και η συμβολή των εκκλησιών.

Μπροστά στις τραγωδίες ο Θεός δεν είναι αδιάφορος, αυτός είναι ο πατέρας μας που μας ενισχύει στην απώθηση του κακού, τόνισε ο Πάπας, επισημαίνοντας πως μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη οικοδομεί την ειρήνη.

Ευχαριστώ εσάς επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς, είπε ο Ποντίφηκας ευχαριστώντας στα ελληνικά τους κατοίκους της Μυτιλήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ