ΕΛΛΑΔΑ

Σαφάρι ελέγχων σε επιχειρήσεις διακίνησης τροφίμων σε όλη την Ελλάδα

Σαφάρι ελέγχων σε επιχειρήσεις διακίνησης τροφίμων σε όλη την Ελλάδα
EUROKINISSI/ ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Γενικευμένο σαφάρι της οικονομικής αστυνομίας και της διεύθυνσης τροφίμων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα ενόψει των γιορτών του Πάσχα αποκάλυψαν από περιπτώσεις όπου αρνιά από τη Ρουμανία τα βάφτιζαν ελληνικά, μέχρι και ύποπτα προϊόντα, ακόμα και φορολογικές παραβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, από τους ελέγχους διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

1. Στον Νομό Ηλείας σε 3 επιχειρήσεις βεβαιώθηκαν, σοβαρές παραβάσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

2. Σε επιχείρηση συσκευασίας-αποθήκευσης χονδρικού εμπορίου οπωροκηπευτικών στο Κρυονέρι Αττικής βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και απασχόληση 4 αλλοδαπών οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Ακόμη διαπιστώθηκε η μη τήρηση Περιβαλλοντικών όρων, καθώς και σημαντικές παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

3. Στα διόδια Αφιδνών, Ελευσίνας και Μαλγάρων, διαπιστώθηκαν πλήθος παραβάσεων έπειτα από ελέγχους σε 159 φορτηγά μεταφοράς τροφίμων (ζωικών και φυτικών) μεταξύ των οποίων παραβάσεις υγειονομικού κανονισμού, έλλειψη παραστατικών, και τροχονομικές παραβάσεις.

4. Σε επιχείρηση διακίνησης ζώντων ζώων, νωπών και κατεψυγμένων κρεάτων-εκμετάλλευσης σφαγείου στην Αττική βεβαιώθηκαν 3 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας και παρατυπίες όσον αφορά την υγιεινή των χώρων σφαγής και την διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων.

5. Σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου, επεξεργασίας και συντήρησης κρέατος στην Αττική διαπιστώθηκαν παρατυπίες αναφορικά με την μη τήρηση των όρων υγιεινής, αποκλίσεις ως προς την προβλεπόμενη διαδικασία απόψυξης των προϊόντων, και θα ακολουθήσει έλεγχος ιχνηλασιμότητας εισαγομένων αμνοεριφίων και νωπών υποπροϊόντων κρέατος.

Επίσης κατά τον έλεγχο κατεστράφησαν συνολικά 536 κιλά νωπών υποπροϊόντων κρέατος ακατάλληλα προς κατανάλωση.

6. Στη Βαρβάκειο Αγορά από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερομένων Υπηρεσιών βεβαιώθηκε μια παράβαση από ΣΕΠΕ για ανασφάλιστο εργαζόμενο, μια για έλλειψη παραστατικών και διαπιστώθηκαν από τον ΕΦΕΤ δύο παραβάσεις που αφορούσαν ζωικά προϊόντα.

7. Σε Γεωργική-Κτηνοτροφική Επιχείρηση (Σφαγείο) στη Βόρεια Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι 430 αρνιά δεν έφεραν την προβλεπόμενη σήμανση και δε συνοδεύονταν από πιστοποιητικά διακίνησης προς σφαγή, ενώ βεβαιώθηκαν και 5 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας..

8. Σε σφαγεία της Αθήνας κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν εντόσθια και κρέατα.

9. Σε εταιρεία της Β. Ελλάδας που δραστηριοποιείται στο Χονδρικό Εμπόριο Κρέατος, προϊόντων κρέατος και σε εκτροφή αιγοπροβάτων διαπιστώθηκε η είσοδος 5.302 ζώων και από τον έλεγχο προέκυψε έλλειμμα 2.000 αμνοεριφίων, και σχεδόν το σύνολο των ζώων να μη φέρουν την προβλεπόμενη σήμανση για να αποδεικνύεται η ιχνηλασιμότητά τους, και χώρος σταβλισμού τους να μην είναι αδειοδοτημένος.

10. Σε εταιρεία παραγωγής και εμπορίας αυγών, που βρίσκεται στα Μέγαρα διαπιστώθηκε 1 παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

11. Στα σημεία εισόδου της χώρας από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών (Κακκαβιά, Προμαχώνας, Εύζωνοι) ελέγχθησαν 45 περίπου οχήματα χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα. Βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις ΚΟΚ.

12. Από έλεγχο στα σφαγεία Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, ανευρέθηκαν 2100 αρνιά χωρίς να είναι γνωστή η προέλευση και ο προορισμός τους και η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

13. Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά σε 12 φορτηγά αυτοκίνητα, φορτωμένα με νωπά αγροτικά προϊόντα, που κατέφθασαν με πλοία από την Κρήτη προέκυψαν τα εξής:

Σε 5 φορτηγά αυτοκίνητα διαπιστώθηκαν μη συμμορφώσεις ως προς τις προδιαγραφές εμπορίας και 3 παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας

Σε 1 εξ αυτών, λόγω πληθώρας των παρατυπιών, δεν επετράπη η έξοδός του από το λιμάνι και επεστράφη στην Κρήτη.

Σε ένα φορτηγό βρέθηκε δεξαμενή, χωρητικότητας χιλίων λίτρων (1.000,00 lt ), που περιείχε οινοπνευματώδη ποτό και 10 συσκευασίες (ασκοί) των 20 λίτρων με το ίδιο περιεχόμενο και για το λόγο αυτό ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη για λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών. Συγκατηγορούμενος με ίδιες κατηγορίες είναι και ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας με έδρα τα Χανιά. Σχηματίσθηκε δικογραφία και υποβλήθηκε κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά.

Το λαθρεμπόρευμα καθώς και το φορτηγό (τράκτορας και επικαθήμενο) κατασχέθηκαν και παραδόθηκαν στο Τελωνείο Πειραιά.

14. Στο λιμάνι του Ηρακλείου από μεικτό κλιμάκιο των προαναφερόμενων Υπηρεσιών ελέχθησαν 13 φορτηγά εκ των οποίων δύο σφραγίστηκαν και σε τρία έγιναν συστάσεις.

15. Σε επιχείρηση-σφαγείο στη Β. Ελλάδα βεβαιώθηκαν φορολογικές παραβάσεις καθώς και 2.200 κιλά νωπού βοοειδούς κρέατος δεν δικαιολογούνταν από φορολογικά στοιχεία. Επιπλέον, δεσμεύτηκαν 1.900 κιλά βόειου κρέατος τα οποία δεν έφεραν την ετικέτα με τις προβλεπόμενες σημάνσεις βόειου κρέατος.

16. Σε σφαγείο στην Πελοπόννησο ανευρέθηκαν ρουμανικά σφάγια που δεν ήταν εγγεγραμμένα και η υπόθεση διερευνάται περαιτέρω.

17. Σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στην περιοχή της κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης ελέχθησαν 35 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 9 παραβάσεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, 2 παραβάσεις για έλλειψη άδειας λειτουργίας και 7 τροχονομικές παραβάσεις. Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις προσκλήθηκαν να προσκομίσουν φορολογικά στοιχεία.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων και διερευνώνται περαιτέρω οι υποθέσεις που εμπίπτουν στη φορολογική και ασφαλιστική νομοθεσία. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ανεξάρτητοι και πέραν των καθ’ ύλη και κατά τόπους ελέγχων της αγοράς, εκάστης υπηρεσίας, που πραγματοποιήθηκαν το ανωτέρω διάστημα. Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ